nieuws

De controleurs

bouwbreed Premium

Het is maar goed dat er controleurs zijn, zo bleek deze week maar weer eens. De Europese Rekenkamer heeft voor de zoveelste keer de rekening van de Europese Commissie niet goedgekeurd. Zo’n 30 procent van de uitgaven is niet goed verantwoord.

Het is maar goed dat er controleurs zijn, zo bleek deze week maar weer eens. De Europese Rekenkamer heeft voor de zoveelste keer de rekening van de Europese Commissie niet goedgekeurd. Zo’n 30 procent van de uitgaven is niet goed verantwoord.
Geen wonder dat de weerzin tegen Europa in het land van dominees en kruideniers alleen maar toeneemt. Worldcom, Enron en ons eigen Ahold zijn voor minder gestraft.
Een van de weinige verantwoorde posten is de regelmatige verhuizing van het hele parlementaire circus van Brussel naar Straatsburg en terug. Over geld over de balk smijten gesproken.
De Nederlandse Rekenkamer heeft eveneens zijn vinger op een wonde plek gelegd. De rechtspersonen met een wettelijke taak, zoals de zelfstandige bestuursorganen officieel heten, gaan met heel veel geld om, maar de Tweede Kamer heeft geen flauw idee wat ermee gebeurt. Maar liefst 120 miljard euro per jaar verspijkeren bedrijven als Staatsbosbeheer, de NOS en Tennet.
Gelukkig weet de Rekenkamer dat 99 procent van de uitgaven rechtmatig is. Maar democratische controle op de doelmatigheid is er niet. Rekenen dit soort bedrijven geen te hoge tarieven of werken ze wel doelmatig, zijn gerechtvaardigde vragen waar geen antwoord op komt. Het zou goed zijn als een durfkapitalist daar eens de touwtjes in handen zou nemen, dan zou het een stuk effici ë nter gaan. En voor de democratische controle maakt het verder niet uit, die is er toch niet.
De belegger heeft echter meer oog voor de macro-economische ontwikkelingen. En die zijn minder gunstig. De economische groei in de Verenigde Staten is in het derde kwartaal verder vertraagd. Op jaarbasis bedroeg die slechts 1,6 procent.
Dit feit drukte de pret op de Europese beurzen op vrijdag duidelijk. De AEX-index leek af te steven op de 500 punten, maar verloor vrijdag bijna een procent. De Midkap daarentegen won. Dat was ook te zien aan de bouwaandelen.
Ballast Nedam leek eerst iets in te gaan leveren, maar pakte in de tweede helft van de week winst. Bij BAM ging het andersom. Die steeg in de eerste helft en daalde in de tweede. Heijmans steeg door de hele week gestaag, maar leek vrijdag weer iets te zakken.
Baggeraar Boskalis deed het voortreffelijk. Het nieuwe Panamakanaal deed kennelijk de harten van beleggers hoopvol kloppen. Gezien de enorme werken die op de markt zijn, valt daar inderdaad te verdienen.

Reageer op dit artikel