nieuws

Bouw 700 woningen op Rotterdamse Lloydpier

bouwbreed Premium

De Rotterdamse Lloydpier krijgt de komende jaren ongeveer zevenhonderd nieuwe woningen. Met de starthandeling van de voorbereidende werkzaamheden is de eerste bouwfase begonnen.

Een team van architecten onder leiding van voormalig rijksbouwmeester Kees Rijnboutt heeft een plan voor gefaseerde uitvoering op papier gezet. Hoofdaannemer BAM Woningbouw begint de eerste fase ondergronds, met de bouw van twee lagen voor circa driehonderd parkeerplaatsen.
Daar bovenop komen 123 woningen. DP6 Architectuurstudio ontwierp appartementencomplex Bonaventura, met 25 woningen. Geurst & Schulze Architecten tekende voor woongebouw Duavista, met 38 appartementen. Rijnboutt zelf ontwierp een seniorencomplex met 29 appartementen. Aan de Schiehaven komt een gebouw met 31 appartementen volgens ontwerp van Claus en Kaan Architecten. Deze eerste bouwfase speelt zich af halverwege de havenpier.

Marktvisie

Over een aantal jaren moet de pier langs beide kades aaneengesloten bebouwing hebben, onderbroken door dwarsstraten die via poorten de kades met elkaar verbinden.Langs de dwarsstraten komen grondgebonden woningen.
Het project Lloydpier is de uitwerking van de markt­visie waarmee Van der Looy Projektmanagement in 2001 winnaar werd van een meervoudige prijsvraag die de gemeente had uitgeschreven. De stedenbouwkundige visie voor het gebied voorziet in volgende bouwfasen ook in woon/werkruimtenen woningen in parti­culier opdrachtgeverschap. Het betreft voor het grootste deel koopwoningen.
De entree tot het gebied bevindt zich inmiddels in de afrondende fase. Hier is de afgelopen jaren een aantal voormalige bedrijfspanden van de elektriciteitsfabriek Schiecentrale herontwikkeld tot thuishaven van de filmindustrie. Volker Bouwmaatschappij verbouwt voormalig pakhuis St. Jobsveem momenteel tot appartementencomplex. Het Scheepvaart‑ en transportcollege heeft er inmiddels een spectaculair nieuw onderkomen betrokken.

Reageer op dit artikel