nieuws

Bedrijven geven prioriteit aan studie boven hoger salaris

bouwbreed Premium

Werknemers krijgen volgend jaar waarschijnlijk meer studie- en ontwikkelingsmogelijkheden. Het basissalaris zal echter niet aanzienlijk stijgen. Dit blijkt uit Europees onderzoek uitgevoerd door Mercer Human Resource Consulting onder ruim 430 Europese bedrijven verdeeld over twintig sectoren.

Werknemers krijgen volgend jaar waarschijnlijk meer studie- en ontwikkelingsmogelijkheden. Het basissalaris zal echter niet aanzienlijk stijgen. Dit blijkt uit Europees onderzoek uitgevoerd door Mercer Human Resource Consulting onder ruim 430 Europese bedrijven verdeeld over twintig sectoren.
Slechts 16 van de onderzochte bedrijven zijn volgend jaar van plan meer te investeren in verhoging van het basissalaris. Bijna zes van de tien bedrijven zegt meer geld te willen stoppen in trainingen en carrièreontwikkeling van hun werknemers. Variabele beloning en niet salaris gerelateerde arbeidsvoorwaarden krijgen meer aandacht (respectievelijk 32 procent en 44 procent); pensioenen en zorgtoeslagen minder (16 procent en 20 procent). Een kwart van de ondervraagde bedrijven geeft aan de kennis binnen de organisatie te willen bevorderen door nieuwe werknemers vanuit de externe markt aan te nemen. 83 procent van de respondenten geeft aan het aantrekken en behouden van werknemers belangrijk te vinden. Een gedifferentieerde beloning voor werknemers die bovengemiddeld presteren krijgt veel aandacht bij 65 procent van de bedrijven. Ook beloning gekoppeld aan het ondersteunen van de bedrijfsdoelstellingen en prestatiegerelateerde beloning scoren hoog: respectievelijk 64 en 63 procent.

Reageer op dit artikel