nieuws

Baggerpilot beëindigd door tegenvallende resultaten

bouwbreed Premium

Waterschap Noorderzijlvest in Groningen heeft een experiment met een nieuwe baggertechniek stopgezet. Het gaat om een Europese pilot van het mobiele ontwateringsysteem Baleen dat sinds drie weken bij het uitdiepen van het Niezijlsterdiep en de Hoerediep in Niezijl in gebruik is.

De techniek zou een veel snellere ontwatering van slib moeten opleveren, maar blijkt bij het uitdiepen van de vaarwegen te weinig tijdwinst op te leveren. Het project, dat 480.000 euro kost, wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Klaar uit Brummen. Dit bedrijf zet nu traditionele baggertechnieken in om de klus te klaren. In totaal zal naar verwachting 25.000 kubieke meter slib uit het Niezijlsterdiep en Hoerediep worden gehaald. Hiermee herstelt Klaar de kaden van het Hoerediep. Waterschap Noorderzijlvest verwachtte met de Baleen-techniek, die door het Amerikaanse Genesis Fluids Solutions LLC is bedacht en door Klaar als enige in Europa wordt gebruikt, een tijdwinst van een half jaar te halen. Doordat het slib alsnog moest worden nagedroogd, bleek dit niet mogelijk. Het project zal volgens planning in januari 2007 klaar zijn.

Sneller

Aannemersbedrijf Klaar noemt het hydraulische Baleen-systeem bijzonder, omdat het sneller bagger kan ontwateren dan bestaande technieken. Met hulp van een snijkopzuiger zou het systeem 600 kubieke meter slib per uur kunnen verwerken tegenover 75 kubieke meter bij standaard systemen. Baleen brengt het slibmengsel door ontwatering terug tot 30 procent droge stof. Als het ontwaterde slib een etmaal in een kleine opslag heeft gelegen, kan dit zijn opgelopen tot maximaal 50 procent.

Reageer op dit artikel