nieuws

Antibacterieel bouwenaan laboratorium

bouwbreed Premium

Binnenwanden en pijpleidingen van roestvrij staal, stof en puinvrij bouwen. Crucell, een van de grotere biotechnologiebedrijven in Europa, ondervindt de voordelen van steriel bouwen in de fabriek. Volgens Aron Gaiser wordt over een paar maanden ook een aantal kant-en-klare modules bij het AMC neergezet.

64 volledig ingerichte modules. Een staalskelet met gipsgebonden tussenwanden. Geen beton komt er aan te pas. Hoewel, de vloer bestaat uit een stalen frame met daarop een isolatielaag die bedekt is met betontegels van amper 2 centimeter dik. Afwerken en basta, net echt. De nieuwe labruimten van Crucell worden in Duitsland voorzien van kabels, luchtbehandelingssystemen, bioreactoren en zo meer. Alleen de zogeheten kill tanks worden apart geleverd. Het laboratorium krijgt zelfs een noodstroomvoorziening. Gaiser van Crucell: “Als de stroom in Leiden uitvalt dan draait onze fabriek gewoon verder. Brandveiligheid? We werken met de Duitse norm. Die is twee keer zo hoog als de Nederlandse. Geen probleem dus.”
“De manier van bouwen? Mooi. We hebben twee keer in de fabriek in Duitsland gekeken. Hoe ver ze daar gaan met prefab. Inclusief behang en deurkozijnen. Daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen”, aldus Gijsen van bouwbedrijf Tizo. Zijn bedrijf verzorgde de bouwaanvraag, verrichtte het tekenwerk voor de begane grond en plaatste de eerste verdieping die op traditionele wijze het gewicht van de modules moet dragen.
“Bijzonder was de coördinatie en afstemming met de Duitsers. Wij moeten de bouwkundige sparingen passend maken. Meer dan eens wijzigende constructieberekeningen moesten worden omgezet. Dat luistert kritisch”, aldus Gijsen.
De installatie noemt hij hoogwaardig. “Al het leidingwerk is van RVS en moet glad zijn. Er mag geen bacterie blijven hangen.” Toch kostte de strijd met de welstand volgens hem de meeste tijd. “Dat lag meer aan de welstand dan aan Pharmaplan, al hoewel het eerste, inmiddels aangepaste ontwerp geen schoonheidsprijs verdiende.”
De eerste plannen voor een nieuwe vaccinfabriek zijn uitgedokterd in 2003. De komende 3 maanden worden de 64 modulen, goed voor in totaal 5400 vierkante meter productievloer, aanééngeschakeld. Eind van het jaar moet het testen gaan beginnen. Vervolgens komt een inspectieteam van VROM toetsen of het lab begin 2008 in bedrijf kan gaan.
Met het nieuwe laboratorium wil Crucell hoogwaardige kennis behouden voor Nederland. “Tegenvallers? We hebben alleen maar voor uitdagingen gestaan”, besluit Gaiser van Crucell.

Reageer op dit artikel