nieuws

Amsterdams conservatorium met Japanse invloeden

bouwbreed

Het Conservatorium van Amsterdam verhuist in 2008 naar een nieuw te bouwen onderkomen op het Oosterdokseiland pal naast het Centraal Station. Het door architect Frits van Dongen van de Architecten Cie ontworpen gebouw krijgt dertien etages. Met als bijzonderheid dat alle verkeersruimten aan de buitenzijde komen te liggen.

De nieuwbouw met een omvang van 16.000 vierkante meter kan het beste worden omschreven als een school en een concertgebouw ineen. Op grondniveau zit het ‘spelend hart’ met vier zalen en een foyer.
Boven de zalen komen vier etages met leskamers en daarboven twee verdiepingen met bibliotheek, collegezaal en studiekamers. De kantoren bevinden zich helemaal bovenin.

‘Engawa’

Van Dongen heeft zich bij zijn ontwerp laten inspireren door het ‘engawa-model’. In traditionele Japanse woonhuizen bevinden de gangen zich aan de buitenzijde van de gebruiksruimten. Door het gebouw binnenstebuiten te keren kan hij gemakkelijker voldoen aan complexe akoestische eisen en een hoge standaard voor geluidsisolatie. Bovendien krijgt het conservatorium zo een levendige uitstraling.
De ontwikkeling is in handen van Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam. De bouwsom bedraagt 25 miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels