nieuws

Akkoord schadevergoeding Bos en Lommerplein

bouwbreed Premium

De Vereniging van Eigenaren (VVE) van het Amsterdamse Bos en Lommerplein heeft een principeakkoord gesloten met aannemer Hillen & Roosen over een schadevergoeding en een nieuwe terugkoopregeling van de onbewoonbaar verklaarde appartementen.

Dat maakte de VVE donderdagavond bekend. De belangrijkste afspraken van de schadevergoeding zijn dat het complex volledig wordt hersteld volgens de normen voor nieuwbouw. Daarnaast gaan de garanties van de constructieve onderdelen opnieuw in en worden alle adviseurskosten vergoed. Bovendien moet Hillen & Roosen elk huishouden een vergoeding van minstens 5000 euro geven voor de geleden materiële en immateriële schade.
In het principeakkoord zijn twee ontbindende voorwaarden opgenomen. Zo moet minstens 70 procent van de eigenaren deelnemen aan de regeling. Daarnaast moet Hillen & Roosen uiterlijk op 15 november een akkoord bereiken met de gemeente Amsterdam over de afhandeling van de huisvestingskosten. Afspraak is dat de gemeente en de aannemer de gedupeerde bewoners niet met hun onderhandelingen belasten.
De herziene terugkoopregeling is volgens de VVE vergelijkbaar met het eerste aanbod van Hillen & Roosen. Zo blijft de regeling gelden tot drie jaar na het moment van terugkeer in de woning.

Verschil

Verschil met het eerste bod is de toevoeging van een waardevaststellingsmethode waarbij een index van 3 procent per jaar over de oorspronkelijke koopsom wordt berekend. Ook krijgt een aantal eigenaren een vergoeding voor de boete die zij moeten betalen vanwege een anti-speculatiebeding. Die vergoeding en het betalen van de verhuiskosten gelden tot 1 juli volgend jaar.
Voorzitter Douwe van Riet van de VVE zei na afloop van de bewonersbijeenkomst dat de meeste gedupeerden akkoord gaan met het voorstel. De bewoners eisen wel dat de gemeente haar kosten direct op de aannemer verhaalt en niet via de bewoners.
Het ontruimde complex huisvest 97 appartementen die bij de opleveringen tussen 2003 en 2005 een gemiddelde waarde hadden van 220.000 euro.

Reageer op dit artikel