nieuws

Agora-theater Lelystad caleidocopisch gebouw

bouwbreed Premium

Voor het Agora-theater in Lelystad, dat thans in aanbouw is, bedacht UNStudio een vorm waarin de toneeltoren geheel zou worden weggewerkt. Het doel was een caleidoscopisch gebouw te maken.

Voor het Agora-theater in Lelystad, dat thans in aanbouw is, bedacht UNStudio een vorm waarin de toneeltoren geheel zou worden weggewerkt. Het doel was een caleidoscopisch gebouw te maken.
In eerste instantie heeft het architectenbureau gezocht naar een materiaal dat het mogelijk maakte de toneeltoren in te sluiten in een groter volume. De extra vierkante meters gevel die hierdoor zouden ontstaan, moesten wel binnen budget blijven. “Vlakke panelen met een Mica-coating zouden wel zorgen voor het caleidoscopisch effect, maar konden met de vaak geringe hellingshoeken de waterdichtheid niet garanderen.
Daarnaast vormde de luchtdichtheid van het gebouw een probleem”, verklaart een woordvoerder van het architectenbureau. Een met rubber ingespoten gebouw met glasplaten voldeed wel aan de esthetische en technische eisen, maar was prijstechnisch niet haalbaar.
Met Kalzip kon het caleidoscopisch beeld ook financieel overeind blijven.
Op pagina 7:
Waterdichte drager
voor strakke tweede huid.

Reageer op dit artikel