nieuws

Aandeelhouders en Stork blijven doorruziën

bouwbreed Premium

Centaurus en Paulson betichten Stork van ‘wanhopige juridische manoeuvres om zijn grootaandeelhouders ervan te weerhouden zich te bemoeien met de toekomst van de venootschap’.

De twee hedgefunds, die opsplitsing van Stork voorstaan, doen dat in een open brief aan de aandeelhouders. Zij reageren daarmee op de juridische stappen die Stork heeft genomen tegen de twee grootaandeelhouders.
Het Naardense concern stapte vorige week naar de Amsterdamse rechtbank met het verzoek een voorlopig getuigenverhoor te houden. Stork vermoedt dat Centaurus en Paulson te laat hebben gemeld dat ze samen optrekken in de strijd tegen het beleid van de onderneming en dat ze hun stemrecht hebben gebundeld.
In de brief ontkennen Centaurus en Paulson de aantijgingen. “Voor alle duidelijkheid: wij hebben jegens Stork altijd volledige transparantie betracht en hebben steeds voldaan aan de op ons rustende verplichting ten aanzien van de melding van onze aandeelhoudersbelangen.”
De hedgefunds, die samen meer dan 30 procent van de aandelen Stork bezitten, zullen zich verzetten tegen “iedere onrechtmatige aantasting van onze rechten als aandeelhouder”.
Donderdag worden tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering de opsplitsingplannen van Centaurus en Paulson besproken. Maandag kregen ze onverwacht bijval van het IJslandse vleesmachinebedrijf Marel. De onderneming, met een belang van 8 procent in Stork, liet in het Financieele Dagblad weten het onderdeel Stork Food Systems te willen overnemen.
Stork zelf ziet Marel als interessante overnamekandidaat om zijn food-divisie te versterken, reageerde het industriële conglomeraat onmiddellijk.
Intussen lijkt het Naardense bedrijf nog verder te willen gaan. Volgens het Financieele Dagblad wil Stork de Canadese toeleverancier van vluigtuigbouwers Héroux-Devtek overnemen. Centaurus en Paulson willen juist dat Stork zich uitsluitend op de divisie Aerospace richt. Stork lijkt met de beoogde overname toch tegemoet te komen aan de wensen van de grootaandeelhouders.

Reageer op dit artikel