nieuws

Zwevend zweten boven winkelend publiek Projectgegevens

bouwbreed

waddinxveen – Pas in een laat stadium van het ontwerp is een discusvormig pand aan de uitbreiding van het stadshart Zoetermeer toegevoegd. De vorm lijkt boven het winkelende publiek te zweven.

“Het verhaal gaat dat architect Frits van Dongen van de Architecten Cie een schoteltje pakte, het bovenop de maquette plaatste en zei �dit moeten we maken�,” vertelt Directeur R. Stark van ingenieursbureau SmitWesterman uit Waddinxveen. Aan dit bedrijf de taak de discusvormige ruimte constructief te realiseren.

Thans torent de fitnessruimte boven de winkelstraat van Centrum West, de uitbreiding van het stadshart van Zoetermeer, uit. De vorm lijkt te zweven omdat de ruimte op bijna onzichtbare kolommen steunt. Constructeurs van SmitWesterman hebben het idee van de architect verder uitgewerkt. Het is een cirkelvormige constructie geworden met een diameter van 35 meter. Besloten is deze uit te voeren in staal. “Het ontwerp van de hele uitbreiding was al in een vergevorderd stadium,” zegt P. Smit, hoofdconstructeur op dit project. “Dit betekende dat we heel zorgvuldig moesten zoeken naar een mogelijkheid om de toegevoegde constructie te ondersteunen. Zonder hinder voor het publiek en zonder verlies van winkelruimten.”

Constructie

De 200 ton zware constructie rust op drie kolommen die geplaatst zijn in de winkelgevels, tussen de glazen façade en de daarachter liggende winkelpuien. Deze oplossing leverde ook het minste verlies aan parkeerruimte in de niveaus er onder.

Gekozen is voor staal/beton kolommen die niet alleen rank, maar ook eenvoudiger brandwerend te maken zijn. De kolommen bestaan uit een kern met een HD 400 profiel en een betonnen laag tot een doorsnede van 800 millimeter. Elke kolom draagt een last van 6,5 tot 7 MN.

Op de drie kolommen is eerst een stalen, twee verdiepingen hoog, rondgaand vakwerk gemaakt, �de trommel�. Aan deze cirkelvorm, die is opgebouwd uit twaalf segmenten, zijn de gekromde profielen geplaatst die de uiteindelijke vorm bepalen. Het Belgische bedrijf CSM, bekend van de bouw van bijzondere achtbanen, heeft de constructie gemaakt.

Het verhuurbaar oppervlak binnen de vorm is vergroot door de staalplaatbetonvloeren trapsgewijs te plaatsen. Tevens verzorgt deze vloer ook de schijfwerking in de constructie. Door dit systeem is het nuttige oppervlak vergroot tot 1500 vierkante meter.

Uitbreiding Stadshart, �Centrum West� bestaat uit twee lagen parkeergarages, winkeloppervlakte en vier torens met appartementen en kantoren, een gezamenlijk oppervlak van ruim 85.000 vierkante meter.

Zowel de winkels, de woningen als de kantoren zijn gebouwd met prefab betonsystemen. De kelderbak van 11.000 vierkante meter is zonder dilatatie in het werk gestort.

Opdrachtgever: Rodamco Europe, Amsterdam Zuid-Oost

Architect: De Architecten Cie, Amsterdam

Projectarchitect: Frits van Dongen

Projectmanagement: BNN adviseurs BV, Rotterdam

Aannemer: Boele van Eesteren, Rijswijk

Constructie: Ingenieursbureau SmitWesterman

Staalconstructie: CSM Staalbouw, Hamont-Achel België

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels