nieuws

Gemeentelijk onderzoek bouw biomassacentrale

bouwbreed

marum – In de gemeenten Marum, Leek en Grootegast wordt een haalbaarheidsstudie verricht naar de bouw van een biomassacentrale. Het is de bedoeling dat de energieopbrengst van deze centrale wordt gebruikt voor het verwarmen van zwembad De Wotterwille, het verzorgingstehuis De Hoorn en het gemeentehuis van Marum.

De centrale zal worden gestookt op houtsnippers die vrijkomen uit de houtsingels van het Zuidelijk Westerkwartier.

“In het Zuidelijk Westerkwartier beschikken de drie participerende gemeenten in totaal over 800 kilometer houtsingels, die regulier worden onderhouden”, licht wethouder F. Mollema van de gemeente Marum toe. “De vrijgekomen houtsnippers worden nu nog deels in de singels verspreid of afgevoerd naar de compostverwerking. Vooral dit laatste is een zeer kostbare aangelegenheid. Vandaar dat we hebben gezocht naar een alternatief, waarin deze snippers kunnen worden hergebruikt.”

De centrale zal in de nabijheid van het zwembad en het verzorgingstehuis worden gebouwd. Naar verwachting is met de bouw van de biomassacentrale een investering van 700.000 à 800.000 euro gemoeid en zal de biomassacentrale een besparing van circa 250.000 kubieke meter gas opleveren. Nog dit voorjaar zal bekend worden in hoeverre de plannen haalbaar zijn.

Wethouder Mollema hoopt dat met de bouw van de centrale uiterlijk begin volgend jaar kan worden begonnen. Als de plannen nog dit jaar zouden worden uitgevoerd, kunnen de drie gemeenten een Europese subsidie van 100.000 euro tegemoet zien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels