nieuws

Werkgevers schieten plan voor IJmeerbrug af

bouwbreed

– De werkgeversorganisatie VNO/NCW heeft gisteren gehakt gemaakt van het voorstel van de VVD voor een IJmeerbrug voor auto’s en openbaar vervoer als alternatief voor een ondertunnelde snelweg langs het Naardermeer. Van de grote partijen heeft nu alleen het CDA nog geen kleur bekend. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is het kabinet het eerst aan zet. Een Kamermeeerderheid wil dat het zittende kabinet nu snel een aanzet tot een besluit geeft. De Kamer praat hoogstwaarschijnlijk nog deze maand met minister Peijs van Verkeer over de plannen.

De werkgevers vrezen voor een herhaling van de miskleun met de “gekkekoeientunnel”, de peperdure tunnel onder het Groene Hart voor de hsl.
Volgens directeur VNO-NCW West Bert Mooren is de draai van de VVD ingegeven door de naderende verkiezingen. De werkgevers, die voor de tunnel onder het Naardermeer zijn en daarvoor eerder in de VVD een bondgenoot leken te hebben, doen een IJmeerbrug tussen Almere en Amsterdam als slecht alternatief van de hand. Volgens VNO-NCW is de variant eerder in beeld geweest en afgevallen, omdat het de files in de noordvleugel van de Randstad niet oplost. Daarbij wijst de organisatie erop dat het om een kilometerlange brug zou moeten gaan en dat het zoeken van een oplossing in die richting veel te veel tijd kost.
Ook de stichting Natuur en Milieu liet gisteren weten niets in het VVD-plan te zien. Voorzitter Mirjam de Rijk beschouwt het idee “als een losse flodder van de VVD-fractie”. De inwoners van Amsterdam gaan er niet door op vooruit. “Het verkeer wordt recht de stad binnengeleid. Dat leidt tot meer luchtvervuiling en geluidsoverlast.”
Niet realistisch
VVD-Kamerlid Pieter Hofstra bevestigde maandagavond dat zijn partij niets meer ziet in de ondertunnelde snelweg langs het Naardermeer. Volgens Hofstra is het plan niet realistisch gezien de enorme weerstand die er tegen is. De liberalen voelen ook niet voor het andere alternatief van het kabinet: de verbreding van de Gaasperdammerweg (A9) door de Bijlmer. Om die reden komt VVD nu met een eigen variant in de vorm van een autoweg van twee keer drie rijstroken in combinatie met een snelle ov-verbinding over het IJmeer. De brug moet in de ogen van Hofstra de uitstraling van de Golden Gate Bridge bij San Francisco krijgen. Met de opstelling van de VVD is de politieke steun voor een tunnel onder het Naardermeergebied vrijwel helemaal weggevallen. Eerder al keerde de PvdA zich tegen de aanleg van de omstreden snelweg in de buurt van Nederlands oudste natuurreservaat. De sociaaldemocraten kiezen net als Amsterdam voor de verbreding van de Gaasperdammerweg. Ook minister Peijs (verkeer) geeft daar volgens ingewijden nu de voorkeur aan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels