nieuws

Wereldproductie ruwstaal groeit met acht procent

bouwbreed Premium

– De wereldproductie van ruwstaal is in het eerste halfjaar van 2006 uitgekomen op 593 miljoen ton, 8 procent meer dan een jaar eerder. De grootste staalproducent blijft China met 199 miljoen ton, een toename van 19 procent.

China is nu goed voor 33 procent van de wereldproductie en is de grootste staalexporteur geworden. Andere grote groeiers zijn India dat met 21 miljoen ton 16 procent groei boekte, Rusland met een toename van 6 procent naar 35 miljoen ton en Turkije dat met 11 miljoen ton 11 procent meer produceerde.
Dat blijkt uit cijfers van het internationale ijzer- en staalbureau ISSB in Londen. De overmacht van China neemt de laatste tijd verder toe want in juni kwam 35 procent van alle ruwstaal uit de Chinese fabrieken. De uitvoer groeit nog sneller; vorig jaar werd zo’n 7 procent naar het buitenland getransporteerd en in juni dit jaar lag dat cijfer al twee keer zo hoog.
Hoewel het Verre Oosten nog altijd de belangrijkste bestemming is, gaat er ook steeds meer Chinees staal naar Europese afnemers. China voerde in heel 2005 1,2 miljoen ton staalproducten uit naar de EU, terwijl dat over de eerste helft van dit jaar al op het dubbele lag. De export van platte gerolde producten naar de EU neemt nog sneller toe: 603.000 ton in juni vergeleken bij 174.000 ton in januari. Europa neemt nu bijna een derde van deze staalproducten uit China af. Volgens het ISSB zal deze groei aanhouden omdat de Chinezen veel meer staal produceren dan de binnenlandse vraag.
Het staalbureau meldt verder dat de internationale handel in ijzerschroot vorig jaar met 4 procent is gekrompen naar 90 miljoen ton. In de eerste vier maanden van dit jaar is de schroothandel verder ingezakt maar met een langzamer tempo van een kleine 2 procent.

Reageer op dit artikel