nieuws

Vier senioren ontwerpen hun eigen wooncomplex

bouwbreed

– Wie weten het best hoe een seniorenwoning eruit moet zien? Precies, senioren zelf. Vier inwoners van Vlaardingen verzamelden zo’n tachtig geïnteresseerde senioren en vonden projectontwikkelaar Panagro bereid een seniorencomplex te bouwen dat ze zelf hadden ontworpen.

– Wie weten het best hoe een seniorenwoning eruit moet zien? Precies, senioren zelf. Vier inwoners van Vlaardingen verzamelden zo’n tachtig geïnteresseerde senioren en vonden projectontwikkelaar Panagro bereid een seniorencomplex te bouwen dat ze zelf hadden ontworpen.
De Vlaardingers Van Dorp, Van Dorp (geen familie), Fontijne en Ververs zijn allen boven de 65. Omdat de plannen van de gemeente voor de bouw van seniorenwoningen niet overeenkwam met hun wensen, besloten ze zelf een seniorencomplex te ontwerpen. Vervolgens werden geïnteresseerden gezocht die geld wilden investeren om het plan verder uit te werken.
“Daarna zijn ze ons kantoor binnengelopen met een pak ontwerptekeningen, nog met de hand gemaakt. Of we geïnteresseerd waren om het project te ontwikkelen”, zegt Louis Hiddes, directeur vastgoedontwikkeling van Panagro. “Het was een kant-en-klaar verhaal”. Panagro hoefde niet lang na te denken. “Het grote voordeel was dat ze met een hele groep mensen kwamen die al ieder 1750 euro hadden ingelegd. Het waren dus allemaal serieuze kandidaten”.
Een uniek project, vindt Hiddes. “Het is tot op het kleinste detail uitgetekend. Aan allerlei kleine dingetjes kan je merken dat het is ontworpen door mensen die vanuit eigen ervaring weten waar ouderen behoefte aan hebben. Van lichtknopjes in de appartementen en de opening van kastruimte tot de inrichting van de gezamenlijke hallen.
Veiligheid is een belangrijk punt. Er is bijvoorbeeld gezorgd voor een andere brandcompartimentering, waardoor minder hoeken ontstaan waarachter iemand zich kan verschuilen. Er is ook gekozen voor makkelijker schoon te maken ruimtes door het gebruik van andere materialen bij vloerbedekking en vloertegels”.
Vorige week sloegen de initiatiefnemers de eerste paal van het complex. Hiddes was onder de indruk van de oudere heren. “Ik ken maar weinig mensen die in hun enthousiasme een zaal met tweehonderd mensen stil kunnen krijgen.”
Het Woonpark Triade-complex wordt gebouwd aan de waterrand van het openbare park Holywood in Noord-Vlaardingen. De prijs per woning varieert van 240.000 tot 300.000 euro.
De totale investeringskosten voor het complex bedragen 30 miljoen euro.

Reageer op dit artikel