nieuws

Verkoop belang stuwt nettowinst Wavin

bouwbreed

– Wavin heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst opgevoerd tot 48,5 miljoen euro. De producent van buis- en leidingsystemen profiteerde vooral van de verkoop van een 25-procentsbelang in de Australische branchegenoot Iplex.

– Wavin heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst opgevoerd tot 48,5 miljoen euro. De producent van buis- en leidingsystemen profiteerde vooral van de verkoop van een 25-procentsbelang in de Australische branchegenoot Iplex.
De verkoop leverde Wavin een eenmalige bate op van 41,7 miljoen euro.
Zonder de bate daalde de winst naar 6,8 miljoen euro, van 14,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Die daling wordt veroorzaakt door kosten die Wavin maakte voor de integratie van het Britse Hepworth en andere recente acquisitie. In totaal kostte dat 8,6 miljoen euro.
Wavin zag zijn omzet met ruim 17 procent stijgen tot 734 miljoen euro. In alle regio’s waar het concern actief is, werd de omzet opgevoerd. De regio’s Verenigd Koninkrijk/Ierland en Centraal & Oost Europa boekten de meeste vooruitgang, mede dankzij overnames.
Waterbeheer
In Noordwest-Europa, waaronder Nederland, België en Duitsland, groeide de omzet met 4 procent naar 155 miljoen euro. Wavin ziet in deze regio de belangstelling voor duurzaam waterbeheer toenemen. Het bedrijf heeft een goede positie in systemen voor wateropvang en infiltratie. Het bedrijfsresultaat won 20 procent en kwam uit op 15 miljoen, vooral door verbetering van de efficiency.
Uitgekocht
De financieringslasten van Wavin verdubbelden in het eerste halfjaar bijna, tot ruim 40 miljoen. Wavin kocht vorig jaar dan ook de provincie Overijssel en enkele gemeenten uit als grootaandeelhouders. Ze hadden samen 47 procent van de stukken in handen.
Het Zwolse bedrijf is nu voor 80 procent eigendom van de investeerder CVC Capital, voor 10 procent van investeerder Alpinvest en voor de rest van bestuurders van Wavin. Al langer gaan geruchten dat de nieuwe aandeelhouders de onderneming na de zomer naar de beurs willen brengen. Wavin wilde daar gisteren geen commentaar op geven.
Wavin houdt rekening met verdere stijging van de grondstoffenprijzen in de tweede helft van dit jaar. Het concern verwacht echter in staat te zijn de kostenstijgingen te kunnen doorberekenen in de verkoopprijzen. De sterke resultaten van het eerste halfjaar zullen zich in het resterende deel van 2006 voortzetten, liet Wavin weten.

Reageer op dit artikel