nieuws

Superzuinige flowmeter winnaar Aquatech Innovation Award

bouwbreed Premium

Een superzuinig werkende elektromagnetische flowmeter van Krohne en een sterke, duurzame filtermodule van Hyflux CEPAration zijn dit jaar bekroond met een International Aquatech Innovation Award op de beurs Aquatech. Beide zijn producten van Nederlandse makelij.

De algehele winnaar, de Waterflux 2070 van Krohne, is een elektromagnetische flowmeter die werkt op een gewone lithiumbatterij die tenminste tien jaar meegaat. Het stroomgebruik ervan is ongeveer vijfduizend maal lager dan van een conventionele flowmeter met externe voedingsbron. “Dat is vooral handig om metingen uit te voeren in het veld of in een put waar voedingsspanning ontbreekt”, meent marketing manager Mark van Hoven van Krohne Nederland. Het apparaatje geeft zelf via gsm of internet door wanneer de batterij bijna leeg is en geeft zo ook zijn meetgegevens door.
Minimaal stroomverbruik wordt gehaald door montage van de spoelen in de meetbuis in plaats van erbuiten. Verder wordt stroom bespaard door niet volcontinu te meten. De Waterflux is voor het eerst toegepast in een grijswatercircuit in een woonwijk in Leerdam.
De holle vezel keramische membranen van Hyflux CEPAration werden categoriewinnaar in de segmenten Waterbehandeling en Point of Use. CeraCep filters bestaan uit minuscule holle keramische rietjes waarvan de poriën in de wand goed aanpasbaar zijn aan de te filtreren stof. Ze worden gebruikt bij koude sterilisatie van melk, maar ook bij reiniging van afvalwater van Chinese staalfabrieken en filtratie van oppervlaktewater. Voordeel van hoogwaardige keramische membranen ten opzichte kunststof filters is dat deze beter bestand zijn tegen chemicaliën en hoge temperaturen en dat er veel compactere filters mee kunnen worden gemaakt.

Reageer op dit artikel