nieuws

Rare smaak

bouwbreed Premium

Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw heeft een rare smaak overgehouden van Prinsjesdag. “Met de mooie cijfers ben ik erg blij. Laat dat duidelijk zijn. Ik wil ook niet bitter klinken. Maar ik heb wel een vreemde nasmaak. Het is het kabinet erg veel waard geweest om de mensen in het land fink uit te knijpen. Ik hoop dat de kiezers straks afgelopen vier jaar niet vergeten zijn.”

Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw heeft een rare smaak overgehouden van Prinsjesdag. “Met de mooie cijfers ben ik erg blij. Laat dat duidelijk zijn. Ik wil ook niet bitter klinken. Maar ik heb wel een vreemde nasmaak. Het is het kabinet erg veel waard geweest om de mensen in het land fink uit te knijpen. Ik hoop dat de kiezers straks afgelopen vier jaar niet vergeten zijn.”
Van Haaster stelt vast dat het kabinet afgelopen jaren een sterk procyclisch beleid gevoerd heeft. Dwars tegen alle economische wetten in. Bij hoogconjunctuur krijg je dan oververhitting. En in het dal nodeloos oplopende werkloosheid. “Blijkbaar zijn de politieke wetten sterker geweest dan de economische wetten. De verkiezingen moeten gewonnen worden”, treurt Van Haaster.
De vakbondsman roept in herinnering de stijging met 100.000 werklozen in de jaren 2003 en 2004. Het jaar 2005 bracht stabiliteit, waarna dit jaar het aantal banen weer met 140.000 groeide. In 2007 ligt de oververhitting op de loer.
Van Haaster valt op dat de regering in haar begrotingen met geen woord spreekt over de regulering van de open grenzen. Volgens de voorzitter van FNV Bouw wordt de afspraak met voeten getreden dat het openen van de grenzen gepaard zou gaan met een strenge controle op de naleving van de cao. Van Haaster signaleert onwilligheid om de hoofdaannemer verantwoordelijk te maken voor overtredingen.
Aan de inkomenskant constateert Van Haaster dat minister Zalm – om de EMU-norm maar te halen – stelselmatig de adviezen van het UWV in de wind slaat om de ww-premie stevig te verlagen. De UWV-pot zit met een bedrag van 10,4 miljard euro boordevol.

Reageer op dit artikel