nieuws

Polen met tijdelijk werk verdrievoudigd

bouwbreed Premium

Het aantal Oost-Europeanen m et tijdelijk werk in Nederland is tussen 2000 en 2004 verdrievoudigd. Dat registreert het Centraal Bureau voor de Statistiek. De in Nederland actieve Oost-Europeanen zijn vooral van Poolse komaf. In 2004 werkten 70.000 van hen in ons land. Meestal komen de Polen aan de slag via een uitzendbureau. De gemiddelde uitzendbaan duurt drie maanden.

Het aantal Oost-Europeanen m et tijdelijk werk in Nederland is tussen 2000 en 2004 verdrievoudigd. Dat registreert het Centraal Bureau voor de Statistiek. De in Nederland actieve Oost-Europeanen zijn vooral van Poolse komaf. In 2004 werkten 70.000 van hen in ons land. Meestal komen de Polen aan de slag via een uitzendbureau. De gemiddelde uitzendbaan duurt drie maanden.
Het CBS telt de Poolse werknemers die tijdelijk in Nederland verblijven en niet ingeschreven staan bij de Nederlandse gemeente.
Van de 70.000 Polen had driekwart meerdere kortdurende banen. Een op de drie is vrouw.
Van de Poolse werkers vindt 13 procent een baan in de bouw of industrie. Slechts 3 procent komt in de land- en tuinbouw terecht. De handel en industrie neemt 20 procent van het arbeidsaanbod op. Als overige werkgebieden signaleert het CBS commerciële diensten (21 procent), niet-commerciële diensten (29 procent) en uitzendwerk (14 procent).
Naast de tijdelijke krachten nemen ook de Oost-Europese werknemers toe die zich in Nederland vestigen. In 2004 telde de groep 14.000 mensen. De belangrijkste herkomstlanden zijn Polen (10.000), Tsjechië/Slowakije (2000) en Hongarije (1600). Meer dan twee derde van hen is vrouw.
De meeste werknemers die zich vestigen vinden emplooi in de dienstensector, de gezondhei dszorg en de handel.

Reageer op dit artikel