nieuws

Polen door aannemers gewaardeerd

bouwbreed Premium

Aannemers juichen het in meerderheid toe dat bouwvakkers uit nieuwe EU-lidstaten, zoals Polen, in Nederland aan de slag kunnen. Een uitzondering vormt de afbouwsector. Bedrijven in deze branche zijn het minst geneigd buitenlandse werknemers in te huren.

Dat blijkt uit een onderzoek van detacheringbedrijf Bouwgenius. De organisatie benaderde 195 aannemers met een enquête over het inzetten van buitenlandse bouwvakkers in Nederland en kreeg daarop 130 reacties.
Ondanks dat de meeste respondenten positief staan tegenover deze buitenlandse werknemers in ons land, maakt slechts 34 procent van hun diensten gebruik. Als reden daarvoor geeft 46 procent van de respondenten aan dat ze taalproblemen verwachten, terwijl 34 procent vreest voor de kwaliteit van de geleverde diensten. Een kleine minderheid, 14 procent, stelt uit principe niet met buitenlandse werknemers te werken en nog eens 6 procent legt niet uit waarom ze geen personeel uit andere landen inzetten.
De bedrijven die buitenlandse bouwvakkers inhuren doen dit voornamelijk omdat ze dan goedkoper uit zijn dan met Nederlands personeel (62 procent). De overigen kiezen voor Midden-Europese inleenkrachten omdat ze moeilijk Nederlands personeel kunnen vinden.
“Veel respondenten doen voorkomen alsof het tekort aan vaklieden de reden is voor het inlenen van buitenlandse inleenkrachten”, aldus een toelichting van Bouwgenius. “Bij doorvragen blijkt echter dat het kostenvoordeel eigenlijk nog doorslaggevender is.”
Daarbij tekent het bedrijf aan dat aannemers die goedkope buitenlandse krachten inhuren van hen verwachten dezelfde prestaties te leveren als het personeel dat volgens de bepalingen in de bouw-cao wordt betaald. “Het verband tussen het kostenvoordeel, wordt hier niet in de juiste verhouding beoordeeld”, merkt Bouwgenius op. “Tevens toont het antwoord aan dat de wetenschap over het wettelijk belonen van (ook buitenlandse) vaklieden nog een redelijk onbekend terrein is.”
Verder blijkt uit de enquête dat een meerderheid van de ondervraagden vindt dat detacheringbedrijven buitenlandse inleenkrachten moeten aanbieden. Bouwgenius noemt het inhuren van buitenlands personeel “de populairste vorm van internationalisering onder de Nederlandse bouwbedrijven.”

Reageer op dit artikel