nieuws

Platen Achmeatoren vallen door montagefouten

bouwbreed

Op 22 november 2004 viel voor de derde keer in drie jaar tijd een natuurstenen gevelplaat van de 114 meter hoge Achmeatoren in het centrum van Leeuwarden.

De oorzaak was een montagefout van leverancier Dekker Natuursteen. “Aan de gevel waren tijdens de bouw in 2000 hefsteigers bevestigd”, verklaart technisch directeur Peter de Groot. “Op het moment dat het hefsteiger gedemonteerd werd, moesten de gevelplaten nog worden aangebracht ter plaatse van de bevestigingspunten van de hefsteigers. Omdat de rest van de gevelplaten al op hun plek zat, moesten zogeheten invulplaten worden gebruikt. Die worden op een afwijkende manier verankerd. Maar achteraf bleek dit op een paar plaatsen niet goed te zijn uitgevoerd, waardoor drie platen naar beneden vielen.”
Voor de zekerheid bracht Dekker Natuursteen uiteindelijk bij alle invulplaten extra verankering aan.
De Groot: “Na zo’n incident ontstaat twijfel over de rest van de werkzaamheden die door dezelfde mensen zijn aangebracht. Daarom hebben we daarna ook alle andere gebouwen gecontroleerd die door dezelfde handen waren gesteld. Maar we hebben gelukkig geen fouten meer aangetroffen.”

Reageer op dit artikel