nieuws

Oppositie boos over plan Van Geel voor kerncentrale

bouwbreed

Staatssecretaris Van Geel (milieu) heeft zich de woede van de oppositie in de Tweede Kamer op de hals gehaald door zijn plannen voor de mogelijke vestiging van een tweede kerncentrale in Nederland door te zetten

Plannen voor een tweede kerncentrale zijn volgens PvdA, GroenLinks en de SP in strijd met de belofte van premier Balkenende dat zijn minderheidskabinet terughoudend zal zijn met nieuwe plannen.
Van Geel, die eerder al de deur naar de mogelijke komst van een nieuwe kerncentrale openzette, zal vandaag in een brief aan de Tweede Kamer toelichten onder welke voorwaarden een bedrijf een kerncentrale mag bouwen. Zo moet een centrale voorzien zijn van 4 meter dik beton ter bescherming tegen terroristische aanslagen met vliegtuigen, en bestand zijn tegen explosies. Voor een tweede kerncentrale zijn vier plaatsen in beeld: de Maasvlakte, IJmuiden of Delfzijl of bij de bestaande kerncentrale in het Zeeuwse Borssele
Volgens GroenLinks en de SP schendt Van Geel met zijn uitwerking de afspraak dat gevoelige onderwerpen voor de verkiezingen van 22 november niet meer aan bod komen. De bouw van een nieuwe kerncentrale is en blijft immers maatschappelijk én politiek zeer omstreden, aldus GroenLinks-fractieleider Femke Halsema.
Een kabinet dat terughoudend regeert, bouwt geen kerncentrales, vindt PvdA-fractiewoordvoerder Diederik Samsom. Ook de SP vindt dat er geen stappen mogen worden genomen om de bouw van een kerncentrale dichterbij te brengen.
GroenLinks en de PvdA zijn verklaard tegenstander van meer kerncentrales. Het CDA wijst kernenergie niet af. De VVD is ronduit voorstander.
Greenpeace reageert getergd, temeer omdat dinsdag een voorstel om de subsidiestop voor groene stroom terug te draaien, onvoldoende steun kreeg in de Tweede Kamer. “Als je inzet op schone energie, is een kerncentrale niet nodig”, aldus een woordvoerder. Ook Natuur en Milieu hekelt Van Geels werkwijze. “Hij wil kennelijk op het laatst scoren, is het niet met iets vóór het milieu, dan met iets tegen het milieu.”

Reageer op dit artikel