nieuws

Onderzoek naar betrokkenheid bij bouw muur Israël

bouwbreed

De ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken onderzoeken of een Nederlands bedrijf betrokken is bij de bouw van de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever in Israël. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken bekendgemaakt.

Volgens onderzoek van bureau Prof undis is het bedrijf Lima Holding BV uit Spijkenisse betrokken bij de bouw van de muur die door het Internationale Gerechtshof in juli 2004 als illegaal is bestempeld. In antwoord op Tweede Kamervragen had minister Bot (Buitenlandse Zaken) eerder deze maand laten weten dat het betrokken bedrijf Israëlisch was. Bij een hernieuwd onderzoek zal het ministerie van Economische Zaken de leidende rol spelen, veronderstelt de woordvoerder. Volgens Het Financieel Dagblad is Lima Holding BV voor 100 procent eigenaar van Lima Holding in Tel Aviv. In Israël is Lima Holding geregistreerd als een ‘buitenlands bedrijf’. Profundis verrichtte het onderzoek in opdracht van United Civilians for Peace (UCP), een samenwerkingsverband van hulporganisaties als Novib, ICCO, Cordaid en IKV, die actie voeren tegen de bouw van de muur. Het is ongewenst dat Nederlandse bedrijven meewerken aan de bouw van de muur, bevestigt de woordvoerder. Hij beklemtoont echter dat de overheid deelname niet kan verbieden, ook als het inderdaad om een Nederlands bedrijf gaat.
Een reportage van het tv-programma Netwerk over de muur bracht mogelijke Nederlandse betrokkenheid aan het licht toen een mobiele kraan van het Nederlandse merk Riwal in beeld kwam. Daarop vroeg het Tweede Kamerlid Bert Koenders (PvdA) om opheldering. Volgens de woordvoerder heeft de overheid zich bij de antw oorden gebaseerd op de informatie van het bedrijf.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels