nieuws

Onbegrensd liggers produceren in Kootstertille

bouwbreed

Productietechnisch zijn er geen belemmeringen. In zijn gloednieuwe bedrijfshal kan Haitsma Beton voorgespannen liggers tot 90 meter lengte produceren. Voorlopig dwingen de gangbare rekentechnieken de Friese betonproducent zich te ‘beperken’ tot 60 meter.

De nieuwe hal die vandaag officieel in gebruik wordt genomen, kwam volgens directeur Klaas Visser werkenderwijs tot stand. Haitsma was de afgelopen maanden druk in de weer met de liggers voor het tramviaduct voor RandstadRail in Den Haag. Die werden geproduceerd in een oudere hal, waar de nieuwe intussen overheen werd gebouwd. Toen de eerste liggers op transport moesten, was de 220 tons bovenloopkraan van de nieuwe hal klaar. Die tilde ze uit het oude gebouw en loste ze rechtstreeks in een binnenvaartschip.
Haitsma liet de nieuwe hal inclusief kraan namelijk over de oude insteekhaven bouwen. Ook de bestaande kraan boven het tasveld werd uitgebreid tot boven de haven. Het bedrijf zet zwaar in op transport over water en beschikt sinds begin dit jaar over een eigen vloot van drie 800 tons binnenvaartschepen.
Met de combinatie kraan, voorspanbaan en schepen zijn liggers met enorme overspanningen te produceren en op locatie af te leveren. Tot 90 meter lang, hoewel dat rekentechnisch nu nog een brug te ver is. Maar de ontwikkelingen in de betonwereld gaan de laatste jaren zo snel, dat het Visser niet zou verbazen als dat over een paar jaar wel kan. Zestig meter is al wel mogelijk en dat is voor veel partijen al heel lang. De officiële opening vanmiddag grijpt Visser ook aan om constructeurs, architecten en andere adviseurs nog eens op de onbegrensde mogelijkheden te wijzen. Hij komt nog te vaak ontwerpen tegen waarbij onnodig veel tussensteunpunten zijn ingetekend. Terwijl op dit moment in de hal bij Haitsma een 58 meter lange kokerligger ligt voor een brug in het Groningse Eibersburen.
Visser beseft ook wel dat dergelijke opdrachten niet altijd voorhanden zullen zijn. Daarom kunnen de twee spanbanen met ankerblokken halverwege worden teruggebracht tot vier stuks van 45 meter lengte. Zo kan er efficiënt kleiner werk worden uitgevoerd. Eén spanbank kan 1500 ton voorspankracht leveren; de andere zelfs 2500 ton.
In de nieuwe hal is bovendien een pulsvrije betonpomp gemonteerd. Die heeft Haitsma ontwikkeld in nauw overleg met een betonpompenleverancier. Het beton komt niet langer in golven maar stroomt heel gelijkmatig in de mal. Daardoor is de kans op luchtinsluitingen veel kleiner.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels