nieuws

NVBR: Handreiking van minister gewoon symptoombestrijding

bouwbreed

– De handreiking van minister Dekker (volkshuisvesting) over de brandveiligheidseisen van containerwoningen is onvoldoende. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

– De handreiking van minister Dekker (volkshuisvesting) over de brandveiligheidseisen van containerwoningen is onvoldoende. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).
“Dit soort tijdelijke huisvesting moet gewoon onder de nieuwbouwregelgeving vallen”, meent Paul Verlaan van de NVBR.
De handreiking van de minister bestaat uit een aantal aanbevelingen om de brandveiligheid van containerwoningen te vergroten. Aanleiding voor de aanbevelingen vormde de brand in het cellencomplex in Schiphol-Oost vorig jaar, waarbij elf doden vielen. Maar de brandweer vindt dat er meer verregaande regelgeving nodig is. Verlaan: “De handreiking van de minister is nu gewoon symptoombestrijding. Er bestaat eigenlijk helemaal geen regelgeving voor tijdelijke bouw als containerwoningen en andere tijdelijke bouwwerken. Een gemeente kan nu een ontheffing verlenen voor bebouwing voor een bepaalde tijd”. Verlaat benadrukt dat dit soort ontheffingen oorspronkelijk bedoeld zijn voor tijdelijke bebouwing als bouwketen. “Maar dat is een heel ander gebruik. Nu wordt de ontheffingen ook verleend voor studentenwoningen en detentiecentra”. Te makkelijk, meent Verlaan. “Daar waar ontheffing wordt verleend, moet er goed worden gekeken naar wat er met de woningen gebeurt en wat de functies zijn. Maar het beste is als de tijdelijke bouw gewoon onder de regelgeving voor nieuwbouw valt.” Dat daarmee de betaalbaarheid van tijdelijke woningen in het gedrang komt, doet volgens Verlaan niet ter zake. “Als brandweer zijn we daar niet in geïnteresseerd. Wij kijken naar de brandveiligheid en de regelgeving.” Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra is wel positief over de handreiking van de minister. Volgens een woordvoerder zijn de aanbevelingen voldoende om de brandveiligheid van containerwoningen te waarborgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels