nieuws

Niemand wil Stadsgehoorzaal Leiden verbouwen

bouwbreed Premium

De gemeente Leiden kan geen aannemer vinden die de Stadsgehoorzaal wil verbouwen. Op een Europese aanbesteding van maart dit jaar werd niet gereageerd.

Vlak voor de bouwvak voelde de gemeente zich daarom genoodzaakt vijf aannemers uit te nodigen. Twee daarvan – de gemeente wil namen niet prijsgeven – boden een offerte aan vér boven het budget.
“Voor ons is dit verschrikkelijk”, verzucht Petra Unger. directeur van de Stadsgehoorzaal. “Het gebouw staat al sinds 1 juli leeg. Onze vaste huurders moesten ook op zoek naar een ander onderkomen.” Unger maakt zich zorgen over het nieuwe seizoen. “Ik kan niet programmeren, zolang onduidelijk is wanneer we weer opengaan.” Schrale troost voor de directeur is dat ze wel kan beschikken over de Waag, de kleine zaal.
Dat de prijzen hoger liggen dan het gemeentelijke budget komt volgens de gemeente door een werkoverschot van aannemers. “Het budget voor de uitbreiding en renovatie en het programma van eisen zijn in de huidige marktsituatie niet met elkaar in evenwicht.”

Anders

Unger kan zich vinden in deze uitleg. “Een half jaar geleden zag de markt er heel anders uit. We hebben gewoon enorme pech. Een prachtige referentie voor aannemers? Ja, misschien wel, maar ik vraag me af of daar in hoogtijdagen ook naar wordt gekeken.” Ze vermoedt dat ook de ingewikkelde locatie aannemers afschrikt. “We zitten midden in de binnenstad. Qua logistiek is dit een lastig project.”
De komende twee maanden gaat Leiden op zoek naar een oplossing. Is er misschien toch een bouwer die het goedkoper kan? Kan het bouwplan worden versoberd? Of vallen er nieuwe geldbronnen aan te sporen? Het is Unger om het even. “Desnoods gaan we gefaseerd bouwen. De openingvan de zaal, die een prachtige akoestiek kent, is het allerbelangrijkste.”
Het verbouwen van het Leidse Stadsgehoorzaal uit 1890 gaat al met al niet van een leien dakje. Bezwaarprocedures leverden het project al een half jaar vertraging op. De plannen bestaan al tien jaar.

Reageer op dit artikel