nieuws

Minder loon bij ziekte werknemer door eigen schuld

bouwbreed

De bovenwettelijke aanvulling van het loon tot 100 procent bij ziekte, is lang niet altijd nodig. Bij schuld of toedoen van de werknemer kan de wettelijke loondoorbetaling van 70 procent voldoende zijn. Wel zal dat in de cao moeten worden vastgelegd.

Dit advies geeft advocaat Joris Nelissen van Bierman Advocaten in Tiel. Hij is de raadsman die voor een transportbedrijf de procedure heeft gevoerd tegen een werknemer die als gevolg van (zaal)voetbal meer ziek dan gezond was. De transportondernemer heeft na ettelijke waarschuwingen besloten niet langer de in de transport-cao verplichte 100 procent loondoorbetaling te volgen.
Essentieel was volgens Nelissen dat de desbetreffende cao die ruimte ook bood. Indien de arbeidsongeschiktheid door schuld/toedoen van de werknemer was ontstaan, dan kon de loondoorbetaling worden beperkt tot de wettelijke 70 procent.
Zeker in een tijd dat de loondoorbetalingsverplichting al is uitgerekt naar twee jaar, waardoor het financiële belang voor werkgevers steeds groter is geworden, vindt de advocaat een soortgelijke bepaling in andere cao’s een logische zaak.
Zelfs zou hij het een goed idee vinden om de discussie over een verschillende behandeling van arbeidsongeschiktheid afhankelijk van de oorzaak weer aan te zwengelen. In Frankrijk bijvoorbeeld kent men het verschil tussen het zogenoemde ‘risque professionel’ en ‘risque social’.
Op pagina 2:
“Ook werknemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen’.

Reageer op dit artikel