nieuws

Lichte stijging bouwproductie EuropaEuropese bouwproductie

bouwbreed

De bouwproductie binnen de 25 EU-landen is in het tweede kwartaal van 2006 met 1,9 procent gegroeid vergeleken met het eerste kwartaal. In Nederland nam de bouwproductie toe met 0,7 procent.

Dat blijkt uit gegevens van Europees statistisch bureau Eurostat. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de groei iets kleiner, te weten 1, 3 procent. In Nederland groeide de bouwproductie met 0,7 procent, aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen de vaderlandse bouwproductie met 2,6 procent groeide.
De grootste groei werd geboekt in Estland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Slovenië. Hier steeg de bouwproductie met respectievelijk 13,6 procent, 11,5 procent, 10,6 procent, 9,1 procent, 8,6 procent en 7,2 procent.
Ondanks dat de bouwproductie toenam, werd in enkele landen een daling geconstateerd. Namelijk in Portugal waar de bouwproductie daalde met 4,8 procent en Hongarije waar een neergang van 4,3 procent werd vastgesteld. Van Griekenland en Cyprus zijn geen recente gegevens bekend gemaakt.
Constructiebouw
Eurostat maakt onderscheid tussen constructiebouw en civiele werken. In de 25 EU lidstaten scoorde constructiebouw de hoogste punten met een groei van 1,7 procent tegenover een groei van 0,8 procent bij civiele werken.
Tsjechië steeg in de constructiebouw het meest met een groei van 12,4 procent terwijl dat land een kwartaal eerder nog met 7,1 procent in de min stond. Grootste daler was Portugal met een terugloop van 4,6 procent. Op civiel technisch gebied nam Slovenië een hoge vlucht met een groei van 21,8 procent, gevolgd door Duitsland met een stijging van de civiele werken 13,6 procent en Polen waar de civiele werken toenamen met 12,9 procent.
Vergeleken met gegevens van dezelfde periode vorig jaar, groeide de Europese bouwproductie met 3 procent. Zo bezien waren de grootste groeiers Estland, Litouwen, Slowakije en Letland. In Nederland steeg de bouwproductie in die periode met 2,1 procent.

Reageer op dit artikel