nieuws

Licht materiaal geschikt voor toepassingen op breed terrein

bouwbreed

Geperforeerde metaalplaten met daartussen een polypropyleen kanaalplaat. Met die combinatie verwacht de Duitse Heligroup een heel breed terrein te ontsluiten. Van tussenwanden, borstweringen tot dakpanelen en steigerplanken.

Op de aluminiumbeurs in Essen viel vorige week het eerste product te bewonderen van de nieuwe productietechnologie: een lichte steigerplank. Per vierkante meter weegt die 3 kilogram; vier keer zo licht als de gangbare steigerplank. De vanuit Berlijn en Frankfurt opererende Heligroup kan ze in verschillende dikten leveren, zodat diverse overspanningen mogelijk zijn. Aan de randen worden de planken omgezet, zodat ze zich om de steigerpijpen klemmen of desgewenst vloeiend overgaan in een knieschot.
De chemische resistentie van het materiaal is volgens de leverancier groot. Ook UV-licht krijgt geen vat op het materiaal, terwijl het zich wel gemakkelijk laat recyclen. Bij temperaturen boven de 200 graden zijn het propyleen en aluminium eenvoudig van elkaar te scheiden.
De techniek om en geperforeerde plaat waarvan randen van de gaten iets zijn omgezet vast te verbinden met een kern van polypropyleen is ontwikkeld door Gunter Lutze van de HeliGroup. De techniek is inmiddels gepatenteerd. Eerdere prototypen van het materiaal werden nog nietjes ingezet voor een goede verankering van de huid aan het kernmateriaal. Maar door de randen van de ovale gaten in de huid wat sterker omhoog te zetten, is dat volgens Lutze nu niet meer nodig. Met een grote drukpers worden kern en huid bij hoge temperatuur verbonden.
De Europese aluminiumprijs ging in Essen aan Lutzes neus voorbij.

Reageer op dit artikel