nieuws

Laatste herdenking Dakotaramp

bouwbreed

Ruim 150 belangstellenden hebben gisterochtend de 32 slachtoffers van de Dakotaramp herdacht. Het toestel stortte tien jaar geleden in de Waddenzee.

De Dakota van de DDA stortte op 25 september 1996 neer tijdens een personeelsuitje, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. In het toestel zaten 23 werknemers, vooral brugwachters, van bureau Zuid van de provincie Noord-Holland. Daarnaast zaten er drie werknemers van Ballast Nedam en zes bemanningsleden van de DDA in het vliegtuig.
De herdenkingsplechtigheid werd voor de laatste keer gehouden, want de provincie Noord-Holland heeft besloten voortaan geen herdenking meer te houden.
De officiële herdenking vindt plaats bij het gedenkteken in de binnentuin van het provinciehuis. In het gedenkteken ‘wij noemen hen bij naam’ van kunstenaar Theo Mulder staan de namen van de omgekomenen geschreven.
Tijdens de plechtigheid werd het woord gevoerd door Anne Cor Groeneveld, voorzitter van de Dutch Dakota Association (DDA), bestuursvoorzitter René Kottman van Ballast Nedam en Commissaris van de koningin Harry Borghouts. Door nabestaanden en vertegenwoordigers van de Koninklijke Marine en de personeelvereniging van de provincie werden aansluitend bloemen gelegd.
De komende twee jaar wordt het historische provinciehuis verbouwd, maar het monument blijft op 25 september toegankelijk voor de nabestaanden en belangstellenden.

Reageer op dit artikel