nieuws

Kabinet broedt op fiscaal voordeel duurzaam hout

bouwbreed

– Het kabinet bekijkt of het gebruik van duurzaam geproduceerd hout fiscaal gestimuleerd kan worden. Voor de kabinetsformatie moet duidelijk zijn welke mogelijkheden er zijn om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout via de belastingen te bevorderen.

– Het kabinet bekijkt of het gebruik van duurzaam geproduceerd hout fiscaal gestimuleerd kan worden. Voor de kabinetsformatie moet duidelijk zijn welke mogelijkheden er zijn om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout via de belastingen te bevorderen.
Dat heeft staatssecretaris Van Geel (milieu) gisteren toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer over duurzaam geproduceerd en illegaal hout. De suggestie voor een speciale fiscale maatregel voor hout was afkomstig van GroenLinks. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak ziet het liefst dat er naast een subsidie ook een heffing komt op hout dat niet duurzaam is geproduceerd. Van Geel liet in het midden of hij dat ook wil. “Wij gaan kijken of we iets via de belastingen kunnen doen en hoe dat dan kan.”
De Tweede Kamer was gisteren kritisch over het houtbeleid van de overheid. De fracties waren geschokt door de bevindingen van het Milieudefensie dat de overheid zelf in een meerderheid van de projecten gebruikmaakt van dubieus hout. “Dit moet anders”, aldus CDA-Kamerlid Annie Schreijen. “Een misstand van de eerste orde”, aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen.
De SP vindt dat Nederland bij de houtimport moet gaan werken met een omgekeerde bewijslast, waarbij het hout alleen het land in mag als is aangetoond dat het legaal gekapt is. Volgens Van Geel is dat echter juridisch niet mogelijk. Hij maakte niettemin duidelijk dat ook hij in zijn maag zit met de aanpak van de import van illegaal hout. “Je kunt het in principe vervolgen, maar het grote probleem is dat je moet bewijzen dat het om illegaal hout gaat. Het is een mission impossible.”
De staatssecretaris ziet daarom meer in een internationale bestrijding van de illegale houtkap en controle op de kap. In dat verband heeft het kabinet deze week met de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVHN) afspraken gemaakt om illegaal en niet duurzaam geproduceerd hout beter te weren. De Vereniging krijgt van het Rijk bijna een kwart miljoen euro om zelf een analyse in een groot aantal aanvoerlanden uit te voeren. Hieruit moet blijken hoe de leden van de VVHN zo snel en effectief mogelijk illegaal hout en niet duurzaam geproduceerd hout kunnen weren.
Momenteel worden met subsidie van de Europese Commissie en een bijdrage van Nederland de handelketens in Maleisië, Indonesië, Kongo, Gabon en Kameroen op legaliteit doorgelicht. Ook zijn er plannen om de handel met Brazilië, Guyana, Bolivia en China op te schonen.
De VVHN vertegenwoordigt driekwart van de Nederlandse houthandel en heeft recentelijk uitgesproken dat het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout drastisch omhoog moet in de periode 2006-2009. Om dit mogelijk te maken moet in 2009 de herkomst van al het door haar leden verhandelde hout traceerbaar zijn.

Reageer op dit artikel