nieuws

I n de schaduw van de Freedom Tower

bouwbreed Premium

Tower 2, Tower 3 en Tower 4 komen aan de oostzijde van Ground Zero te staan tussen Church en Greenwich Street. De drie wolkenkrabbers zijn stuk voor stuk ontworpen door architecten van internationale allure: Tower 1 door Lord Norman Foster, Tower 2 door Sir Richard Rogers en Tower 3 door de Japanse architect Fumihiko Maki. De meest in het oogspringende karakteristiek is dan ook dat de drie ontwerpen erg van elkaar verschillen. De top van Tower 2 wordt gevormd door vier op elkaar gestapelde diamantvormen en zal met 422 meter hoog worden. Tower 3 heeft een zeer opvallend uitwendigskelet van diagonale stalen balken en deze toren wordt 418 meter hoog. Tower 4 is met een hoogte van 315 meter de kleinste van de drie. Deze toren rijst uit de grond in de vorm van een paralellogram die op een hoogte van 230 meter overgaat in een trapezium. Volgens de plannen moeten de drie torens in 2012 in gebruik worden genomen. Voor met de bouw kan worden begonnen zal er waarschijnlijk nog heel wat gesleuteld worden aan de drie ontwerpen. Het ontwerp van de Freedom Tower is ook verschillende keren teruggestuurd naar de tekentafel voor het huidige compromis op papier stond. – Op een persconferentie in New York presenteerde projectontwikkelaar Larry Silverstein donderdag de ontwerpen van de drie grote kantoorgebouwen die naast de Freedom Tower (ook wel Tower 1) zullen komen te staan.

Reageer op dit artikel