nieuws

Het blijft nog even warm in heringerichte Ridderzaal

bouwbreed Premium

– Verlichting en geluidsinstallatie van de Ridderzaal zijn ingrijpend vernieuwd. Maar voor een nieuwe klimatiseringsinstallatie was nog geen geld. Het blijft dus nog even zweten tijdens de troonrede.

– Verlichting en geluidsinstallatie van de Ridderzaal zijn ingrijpend vernieuwd. Maar voor een nieuwe klimatiseringsinstallatie was nog geen geld. Het blijft dus nog even zweten tijdens de troonrede.
Volgende week gaan de koelmachines weer aan het werk. Volgens het vaste draaiboek stelt de Rijksgebouwendienst een week voor Prinsjesdag koelmachines op achter de Ridderzaal. Glas-in-loodramen worden tijdelijk vervangen door houten luiken met doorvoeringen voor de luchtslangen. In een week tijd wordt de Ridderzaal vervolgens gekoeld tot een temperatuur van 18 graden Celsius. Tijdens het uitspreken van de troonrede loopt de temperatuur dan in een uur zo’n zes graden op.
De koelmachines mogen het volgens architect Askon Eden van de Rijksgebouwendienst dit jaar iets rustiger aandoen, want de nieuwe verlichtingsinstallatie produceert 80 procent minder warmte dan de oude. Ook worden er tweehonderd mensen minder uitgenodigd voor de opening van het parlementaire jaar. Dat is vooral een gevolg van de architectonische keuze bij de herinrichting van de zaal, waarbij de loper als centrale as is gekozen. Eden: “Dat wilden we niet doorbreken ter gelegenheid van Prinsjesdag door er, zoals vroeger, weer stoelen op te plaatsen.”
Een nieuwe klimatiseringsinstallatie zat er nog even niet in. Dat zou de 3,5 miljoen euro die de herinrichting kostte zeker verdubbeld hebben. En zo vaak wordt de Ridderzaal nu ook weer niet door grote groepen gebruikt.
Edens collega Hans Duurkoop, die zich binnen de Rijksgebouwendienst bezighoudt met installatietechnisch advies, wijst erop dat dan namelijk de vloer opengebroken zou moeten worden. Boven in de kap meer afzuigvermogen aanbrengen heeft geen zin vanwege de thermische deken die zich in hoge ruimten op tweederde van de hoogte bevindt. “Je kunt daarboven afzuigen wat je wilt, maar op het klimaat onder die deken heeft dat nauwelijks invloed. En koele lucht boven inblazen is vanwege de koudeval ook geen optie. Je moet de koelte echt op zithoogte en via de vloer toedienen om de situatie te verbeteren.”
Lichtniveau
Het installatietechnische deel van de herinrichting die nu is voltooid, concentreerde zich dus op de verlichtings- en de geluidsinstallatie. Doordat de baldakijn aanzienlijk is verkleind, ontstond er in de zaal plek voor een achtste kroonluchter. Tegelijkertijd werden de kroonluchters ingrijpend aangepast. Met de oude exemplaren, behangen met tientallen 60 watt gloeilampjes, was een lichtniveau van hooguit 100 lux op de vloer haalbaar. Daarom zat er in de nok van het dak nog een batterij 500 watt fotolampen gemonteerd. Die brachten het totale niveau op 500 lux. Dat niveau wordt nu bereikt met alleen de downlighters in de kroonluchters. Die zijn uitgerust met 26 watt plc-lampen en kunnen draadloos worden gedimd. Voorheen gebeurde dat met een bedieningspaneel vanuit de kelder. Op volvermogen verbruikt de lichtinstallatie 10 kilowatt. In de oude situatie was dat het vijfvoudige. De kroonluchters werden door de operatie overigens wel flink zwaarder.
Met de kleur van het nieuwe licht is Duurkoop overigens nog niet helemaal tevreden. De plc-lampen zijn vrij zwak in het gele deel van het spectrum. Daardoor komen kunstzinnig geweven nieuwe kleden tegen de wand van de zaal niet goed uit. Duurkoop verwacht dat probleem te kunnnen ondervangen door goudkleurige reflectoren te plaatsen in de downlighters. “Philips heeft die niet meer in het assortiment, maar voor de Ridderzaal is natuurlijk alles mogelijk.” Het verwijderen van de provincievlaggen aan het plafond en het plaatsen van de wandkleden veranderde de akoestiek van de Ridderzaal ingrijpend. Maar de geluidsinstallatie was ook aan vervanging toe, dus er is een digitaal geluidssysteem geplaatst met eindversterkers in de speakerzuilen. Daarmee kan de geluidworp volledig worden gestuurd, zodat volgens Duurkoop tijdens de troonrede iedereen de koningin goed kan horen. Tijdens andere opstellingen, bijvoorbeeld tijdens congressen, is de configuratie in een handomdraai omgeschakeld en zorgt de installatie ervoor dat het geluid altijd uit de goede richting komt.
De Ridderzaal is zaterdag en zondag open voor publiek tijdens Open Monumentendag.

Reageer op dit artikel