nieuws

Herbouw van Ground Zero komt uiterst traag op gang

bouwbreed

– Door conflicterende belangen en botsende ego’s komt de herbouw van Ground Zero langzaam op gang. De stalen balken voor de Freedom Tower worden gemaakt in Luxemburg.

Vijf jaar na de aanslagen op het World Trade Center wil het nog steeds niet vlotten met de herbouw op New Yorks Ground Zero. De reden is dat de politici, architecten, politie, nabestaanden, bouwers, huurders, buurtbewoners en verzekeringsbedrijven doorlopend met elkaar in de clinch liggen. Volgens het masterplan van architect Daniel Libeskind moeten op het terrein, dat bijna 7 hectare groot is, zeven grote gebouwen en een monument verrijzen. Tot nu toe is slechts één gebouw gereedgekomen, namelijk WTC Tower 7 aan de noordzijde van het project. Aan de oostkant is de New York Transit Authority begonnen met de bouw van een subway/treinstation dat is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.
Aan de oostkant van Ground Zero moeten langs Church Street in 2012 drie kantoortorens staan die samen een vloeroppervlakte hebben van 600.000 vierkante meter. Deze torens zijn ontworpen door een trio van gerenomeerde architecten: Sir Norman Foster, Lord Richard Rogers en Fumihiko Maki. De drie torens – Tower Two, Three en Four – staan samen op één fundament en delen een ondergrondse infrastructuur. Voor men kan beginnen met de bouw van deze torens moet de New York Port Authority een diepe funderingskelder (de zogenaamde oostelijke badkuip) aanleggen, omdat deze torens veel hoger zijn dan de gebouwen die ze vervangen. Gouverneur Pataki legde op 4 juli 2004 de eerste steen voor de Freedom Tower, de circa 590 meter hoge wolkenkrabber van Daniel Libeskind. Sindsdien is het oorspronkelijk ontwerp zo door de molens gegaan dat het nauwelijks nog herkenbaar is. Het ingenieursbureau Skidmore, Owens & Merrill zette de hele toren op verzoek van de New Yorkse politie op een 60 meter hoge betonnen sokkel zonder ramen die bescherming moet bieden tegen aanslagen. In het meest recente ontwerp is deze sokkel afgedekt met glas. De aannemer is in april van dit jaar begonnen met het leggen van de fundering en de Freedom Tower moet nu als alles goed gaat, in 2011 worden opgeleverd.
Luxemburg
In het Luxemburgse Differdange is het staalbedrijf Arcelor begonnen met de productie van de stalen I-balken voor de onderste etages van de Freedom Tower. Deze balken varieren in lengte van 10 tot 19 meter en hebben een omtrek van 56 bij 45 centimeter. Er is in Amerika volgens de Tishman Construction Company, de bouwer van de Freedom Tower, geen staalfabriek die balken van een dergelijke grootte kan maken. In de VS zullen de balken worden verwerkt in een stalen frame dat over de ondergrondse subwaylijnen onder de Freedom Tower zal worden geplaatst. Het monument voor 9/11 zal ongeveer de helft van de oppervlakte in beslag nemen en moet in september 2009 worden onthuld. Het gaat onder andere om twee fonteinen waarvan het water terechtkomt in twee verzonken vijvers die exact worden geplaatst op de plek waar ooit de Twin Towers stonden. In maart 2006 werd begonnen met de aanleg van dit monument. De bouw werd in juni stilgelegd toen duidelijk werd dat de kosten waren opgelopen tot meer dan 1 miljard dollar. Het ontwerp is inmiddels aangepast en wordt nu begroot op 737 miljoen dollar. De grootste vertragingen zijn er met de bouw van Tower 5, een woontoren die aan de zuidkant van het complex aan Liberty Street moet verrijzen. Op deze plek staat nog steeds het beschadigde kantoorpand van de Deutsche Bank dat door onenigheid tussen de eigenaar en de verzekering nog steeds niet is afgebroken. De afbraak werd in april stilgelegd toen menselijke overblijfselen werden gevonden op het dak van het gebouw. Naast bovengenoemde gebouwen moeten op Ground Zero ook nog een theater (Performing Arts Center) en een Grieks-orthodoxe kerk verrijzen.

Reageer op dit artikel