nieuws

Hendrick de Keyser koopt uniek boerderijtje

bouwbreed

De Vereniging Hendrick de Keyser heeft voor het eerst in haar geschiedenis een pand aangekocht in de gemeente Staphorst. Het betreft een negentiende-eeuws boerderijtje dat tot op heden nog steeds wordt verwarmd met een open vuur onder een houten rookvang.

De Vereniging Hendrick de Keyser spreekt van een unieke aankoop. Het boerderijtje is steeds bewoond geweest door dezelfde familie en heeft sinds de bouw geen wijzigingen meer ondergaan. Achter de voordeur ligt het uit één ruimte bestaande woongedeelte. Daarachter zijn de deel, de oude koestal en de hooitas met onverharde vloer gesitueerd.
Achter in de schuur bevindt zich een klompenmakerij. Het geheel is van buiten en van binnen afgewerkt in de traditionele Staphorster kleuren.
Hoewel het pand uit de negentiende eeuw stamt, bevat het tevens diverse achttiende-eeuwse kenmerken. Door zijn origineel bewaarde indeling en kleurafwerking, zowel in het woongedeelte als in het bedrijfsgedeelte, is duidelijk sprake van een uniek stukje Nederlands erfgoed, zo stelt de vereniging. Om het te redden heeft Hendrik de Keyser deze boerderij aangekocht. De vereniging zal de restauratie coördineren en het pand beheren. De Vereniging Hendrick de Keyser werd opgericht in 1918. Zij heeft als doelstelling het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland.

Reageer op dit artikel