nieuws

Gemis aan specifieke richtlijn gevelplaten

bouwbreed Premium

Specifieke regelgeving voor gevelplaten ontbreekt. De richtlijnen zijn niet wettelijk vastgelegd. Deskundigen trekken van een aantal de veiligheid zelfs in twijfel. De meest voorkomende oorzaak van vallende gevelplaten is menselijk falen, zo stellen zij. Daarnaast ontbreekt een specifieke vakopleiding en blijft de kennis hangen bij vooroplopende vakbedrijven.

Trends in ontwikkeling panelen maken systemen risicovoller

Twee natuurstenen en zes glaspla ten belandden de afgelopen drie maanden op de stoep in Leidschendam, Zoetermeer, Apeldoorn, Rotterdam, Arnhem en Groningen. Vorig jaar vielen vier natuurstenen platen van het Hilton-hotel in Rotterdam, raakte een vrouw gewond door een marmerplaat in Sneek en kwamen isolatieplaten los van een flat in Sittard. Genoeg aanleiding voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid om onderzoek te doen naar de veiligheid van gevelplaten. De resultaten worden in oktober verwacht.
“Het gebeurt niet zo vaak dat een plaat naar beneden valt, maar als het gebeurt, kan het effect dodelijk zijn”, concludeert Raimond Nuvelstijn van Centrum Natuursteen, de overkoepelende organisatie voor natuursteenbedrijven. “De belangrijkste oorzaak bij vallende gevelplaten is menselijk falen. De bouten zijn bijvoorbeeld niet goed aangedraaid”, aldus Nuvelstijn. “Kwaliteit zou meer aandacht moeten krijgen in de hele keten. Kennis van zaken is nu vooral aanwezig bij de grote gespecialiseerde natuursteengevelbedrijven en minder bij de kleinere en de rest van de keten.”
Als voorbeeld noemt hij de beruchte luchtankers waarbij de ontwerper de achterconstructie is vergeten. “Als dat pas op de steiger wordt ontdekt, is het natuurlijk vragen om ellende”.

Mensenwerk

Volgens leverancier Dekker Natuursteen zijn fouten nooit helemaal te voorkomen. “Het blijft mensenwerk”, zegt technisch directeur Peter de Groot. “Een extra controleur kan ook een slechte dag hebben.” Hij ziet wel nut in een specifieke vakopleiding. “Nu kunnen nieuwkomers het vak alleen op de steiger leren, aangevuld met interne opleidingen.”
“We hebben niet veel lessen geleerd uit de incidenten”, constateert professor Mick Eekhout directeur van de innovatieve gevelbouwer Octatube. Hij signaleert verschillende trends in de ontwikkeling van gevelplaten die de systemen risicovoller maken. “De ankerbevestigingen zijn steeds onzichtbaarder geworden en daarmee minder goed te controleren. Een bevestigingsmethode moet universeel en ‘fool-proof’ zijn.”
Volgens Eekhout is het ook noodzakelijk om aan de brosse materialen een taai component toe te voegen dat waarschuwt bij breuk. “Bij glas kan dat door te lamineren maar voor natuursteen zou ook zoiets moeten worden bedacht.”
Dat gehard glas volkomen veilig is, klopt volgens Eekhout niet. “Gehard glas breekt inderdaad in korrels. Maar in grote hoeveelheden en met een grote valhoogte kunnen ze toch veel schade veroorzaken. Daarnaast blijven de korrels bij voorgespannen ruiten in schollen aan elkaar plakken en als zo’n plak naar beneden valt, is dat natuurlijk ook gevaarlijk.”
Bij een gebrek aan specifieke regelgeving voor gevelplaten en constructieve beglazing, hanteren de meeste bedrijven nu de Duitse normen. Centrum Natuursteen wil die vertalen naar de Nederlandse situatie. De regelgeving voor natuursteen zou er volgens Nuvelstijn binnen een jaar kunnen zijn. Ook voor constructief glas wordt gewerkt aan specifieke regelgeving.
Pagina 11 staat vandaag geheel in het teken van gevelplaten.

Reageer op dit artikel