nieuws

Fosag neemt het op voor eigen leden

bouwbreed

De schildersbranchevereniging Fosag meent dat haar leden minder vaak oplosmiddelhoudende verf gebruiken dan de 58 procent die uit onderzoek naar voren komt. Toch beseft de vereniging dat er nog een wereld is te winnen.

Vierennegentig procent van de ondervraagde schilders geeft te kennen op de hoogte te zijn van de gevaren van blootstelling aan oplosmiddelen in verven. Dit blijkt uit de resultaten van onderzoek door een student aan de Hanzehogeschool in Groningen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 58 procent van de ondervraagde schilders toch met enige regelmaat binnenshuis oplosmiddelhoudende verven is blijven gebruiken. Gelet op de diverse voorlichtingscampagnes gaat Fosag ervan uit dat dit percentage bij Fosag-bedrijven beduidend lager zal liggen. Het gebruik van oplosmiddelhoudende verf binnenshuis is in ons land voor werknemers sinds 1 januari 2000 in principe verboden.
Fosag meent dat uit deze bevinden blijkt dat er op het gebied van bewustwording al veel is bereikt, maar dat we er nog niet zijn. Een mogelijke verklaring voor het feit dat schilders toch soms bij particuliere opdrachtgevers een oplosmiddelhoudende verf verkiezen, is dat schilders de resultaten van schilderwerk met alkydverven soms mogelijk prefereren boven schilderwerk met wateroplosbare verven.
De wet geldt voor iedereen, vakbondslid of niet en zowel voor groot bedrijf als voor klein bedrijf. Fosag concludeert uit het onderzoek dan ook dat er een gezamenlijke missie met de vakverenigingen is te vervullen om werknemers te wijzen op het belang van het gebruik van de door werkgevers ter beschikking gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent het niet zo nauw neemt met het gebruik van de beschermingsmiddelen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels