nieuws

Forse tegenslag nieuwbouw Ulft door bodemverontreiniging

bouwbreed Premium

Het nieuwbouwproject Hutten-Zuid in Ulft, waar driehonderd woningen gerealiseerd worden, kampt met een flinke tegenvaller. Na grondboringen is aan het licht gekomen dat de bodem zwaar verontreinigd is. Het saneren van de bodem zal naar schatting een miljoen tot anderhalf miljoen euro gaan kosten. De grond van het voormalige bedrijventerrein De Hutten is vervuild met trichloorethaan, veroorzaakt door de voormalige ijzerindustrie op die plek. Trichloorethaan mag tegenwoordig niet meer worden gebruikt, omdat het te giftig is.

Het nieuwbouwproject Hutten-Zuid in Ulft, waar driehonderd woningen gerealiseerd worden, kampt met een flinke tegenvaller. Na grondboringen is aan het licht gekomen dat de bodem zwaar verontreinigd is. Het saneren van de bodem zal naar schatting een miljoen tot anderhalf miljoen euro gaan kosten. De grond van het voormalige bedrijventerrein De Hutten is vervuild met trichloorethaan, veroorzaakt door de voormalige ijzerindustrie op die plek. Trichloorethaan mag tegenwoordig niet meer worden gebruikt, omdat het te giftig is.
Zowel de grond als het grondwater is zwaar vervuild. Omdat de nieuwbouwlocatie dicht tegen de Oude IJssel aan ligt, wordt het weghalen van de vervuilde grond en het reinigen van het grondwater bemoeilijkt. Wethouder Haverdil van de gemeente Oude IJsselstreek geeft aan dat er waarschijnlijk damwanden worden geslagen, waarna het water wordt weggepompt en de grond kan worden vervangen en afgevoerd.
Op dit moment zoekt de gemeente met de bouwpartners, waaronder projectontwikkelaar Lingeveste en woningcorporatie Parès, naar de goedkoopste en meest verantwoorde oplossing. Het is niet bekend hoeveel vertraging het project Hutten-Zuid, dat oorspronkelijk van start zou gaan in 2007, gaat oplopen.

Reageer op dit artikel