nieuws

Europees Parlement voor normen lucht luchtnormen

bouwbreed

Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft gisteren in Straatsburg ingestemd met een forse aanscherping van de luchtnormen. Tegelijkertijd wil het Europees Parlement wel dat er meer uitstelmogelijkheden komen voor lidstaten, als blijkt dat de regels technisch nog niet uitvoerbaar zijn.

Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft gisteren in Straatsburg ingestemd met een forse aanscherping van de luchtnormen. Tegelijkertijd wil het Europees Parlement wel dat er meer uitstelmogelijkheden komen voor lidstaten, als blijkt dat de regels technisch nog niet uitvoerbaar zijn.
Het Europees Parlement is wat betreft het uitstel ruimhartiger dan de Europese Commissie. De commissie wil landen die grote problemen hebben met de fijnstofnorm uitstel geven tot 2010. Het Europees Parlement wil de mogelijkheid voor uitstel tot 2012 openhouden en komt daarmee tegemoet aan de wens van Nederland.
Het parlement gaat met de aanscherping van de luchtnormen wel verder dan de commissie. Volgende maand moet tijdens de vergadering van de milieuministers blijken of en in hoeverre het voorstel van Europees Parlement wordt overgenomen. Staatssecretaris Van Geel liep in juni tijdens de milieuraad nog vast met zijn pleidooi voor extra uitstel voor de fijnstofnorm. De commissie alsook een meerderheid van de lidstaten voelden toen tot grote teleurstelling van Van Geel niet voor meer uitstel.

Reageer op dit artikel