nieuws

‘Eén omgevingsvergunning en geen welstandstoezicht’

bouwbreed

– De invoering van éé n omgevingsvergunning per 1 januari 2008 is pas een eerste stap in de strijd tegen het oerwoud aan regels en vergunningen. Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Ook wil hij af van welstandstoezicht.

Het kan nauwelijks toeval zijn dat Wientjes zijn uitspraak doet op de dag dat het stadsdeel Oud-Zuid in Amsterdam bekendmaakt al 41 van de ruim 80 benodigde vergunningen voor de verbouwing van het Rijksmuseum te hebben afgegeven. Het is een voorbeeld van waar ondernemers al decennia tegen strijden, doorgeschoten regelgeving en vergunningen.
Daarom moet er veel meer gebeuren om het vergunningenstelsel drastisch te vereenvoudigen. Alleen maar bestaande vergunningen op een hoop vegen, is onvoldoende. Er mag dan éé n loket zijn en het eindresultaat éé n vergunning, daarachter hangen dan ongetwijfeld nog een baaierd van bestaande vergunningen.
Scherpe controle
Wientjes ziet de oplossing dan ook in heldere, algemene regels en scherpe controle achteraf. Hij is niet bang dat de veiligheid daarmee in het geding komt. Grote incidenten als de vuurwerkramp in Enschede, de nieuwjaarsbrand in Volendam en de brand op Schiphol zijn ondanks de vergunningen niet voorkomen. “Scherpe controle op handhaving van de algemene regels is een beter instrument”, vindt de werkgeversvoorman.
Hij wil tegelijk met “het wieden in het oerwoud van vergunningen” ook het welstandstoezicht afschaffen. “De esthetica van het bouwen is een persoonlijke zaak, controle past niet meer bij deze tijd”, vindt hij.
In navolging van oud-staatssecretaris Brokx (VROM) is hij van mening dat als in de Gouden Eeuw welstand had bestaan, de Amsterdamse grachtengordel er anders had uitgezien. “Nu komen er miljoenen toeristen naar Nederland om naar deze mooie gebouwen te kijken”, aldus Wientjes.
Merkwaardig
De voorzitter loopt met zijn opmerkingen vooruit op een bijeenkomst deze morgen waar minister Dekker het startsein geeft voor de omgevingsvergunning. Deze vervangt de aparte sloopvergunning, de bouwvergunning, de milieuvergunning en nog diverse andere vergunningen die nodig zijn om een bouwwerk neer te kunnen zetten. Het voorbeeld van het Rijksmuseum in Amsterdam is wat dat betreft extreem omdat het een monument betreft. De inmiddels verleende vergunningen gaan onder meer over het neerzetten van een bouwkeet, het kappen van een boom en het slopen van en muurtje. Stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries toonde zich eveneens een warm voorstander van een andere procedure. “Ik ben het ermee eens als mensen dit een merkwaardige proces vinden, het verstrekken van 80 vergunningen. Ik kan me voorstellen dat we dat een keer anders regelen in Nederland, maar we moeten ons nu aan de procedures houden.”

Reageer op dit artikel