nieuws

Economische groei lokt stijging rente

bouwbreed Premium

– De economie van de eurozone groeit dit jaar met 2,7 procent. Dat is de inschatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In mei ging de OESO nog uit van 2,2 procent.

De groei rechtvaardigt verdere renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB), aldus de denktank van industrielanden. Eerder dit jaar drongen de OESO en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er nog bij de ECB op aan om de rente onveranderd te houden tot vaststond dat de economische groei in de eurozone doorzet. De economie van de eurozone profiteerde volgens de OESO van de positieve effecten van het WK voetbal en van een gedaalde werkloosheid in de twaalf landen van de eurozone. Ook trekken de uitgaven in de Duitse bouw aan. Voor de Verenigde Staten verwacht de OESO dit jaar onverminderd een economische groei van 3,6 procent. De organisatie becijfert voor Japan een groei van 2,5 procent tegen een eerdere voorspelling van 2,8 procent. Voor de landen van de G7 wordt gerekend op een expansie van 3 procent. Dat was 2,9 procent.
Duitsland voldoet dit jaar al aan de begrotingsvoorwaarden met een verwacht begrotingstekort van 2,8 procent van het bbp. Dat is een jaar eerder dan verwacht, aldus de Duitse minister Steinbrück van Financiën. Dankzij een aantrekkende economie en hogere belastinginkomsten komt het tekort dit jaar lager uit. In de eerste helft van dit jaar bedroeg het tekort 2,5 procent.

Reageer op dit artikel