nieuws

Dochterbedrijf Ballast Nedam geliquideerd

bouwbreed

Ballast Plc, het voormalige dochterbedrijf van Ballast Nedam in het Verenigd Koninkrijk, is geliquideerd. Dat heeft het Nieuwegeinse aannemingsconcern vrijdag bekendgemaakt.

Met de liquidatie komt na drie jaar een einde aan het dossier Ballast Plc.
Ballast Nedam trok eind 2003 de stekker uit het Britse dochterbedrijf vanwege de aanhoudende verliezen in Engeland. Het bouwbedrijf had daarvoor geprobeerd via saneringen het tij te doen keren, maar toen duidelijk werd dat de dochter had gelogen over de financiële gang van zaken sneed het hoofdkantoor alsnog de banden door.
Plc liet een schuld na van ruim 200 miljoen euro. Door een waterdichte scheiding tussen de Britse divisie en Ballast Nedam, kwamen die niet op het bordje van de NV terecht.
Het faillissement leverde Ballast Nedam wel een belastingvoordeel op. De onderneming kan in 2006 ongeveer 90 tot 100 miljoen euro verrekenbare fiscale verliezen opvoeren. De nettowinst zal mede daardoor dit jaar minimaal verdubbelen, bevestigde Ballast Nedam gisteren nog eens. Topman René Kottman rekent op een nettoresultaat van tussen de 40 en 45 miljoen euro.
Optieregeling
Ballast Nedam maakte gisteren verder bekend dat voor de raad van bestuur een nieuwe optieregeling is ontworpen. De regeling dient als instrument om bestuurders voor langere termijn aan het bouwbedrijf te binden.
“De voorgestelde optieregeling houdt ook in dat het belang van aandeelhouders deels wordt weerspiegeld in het persoonlijk belang van bestuurders”, aldus Ballast Nedam. Als voorwaarde voor de toekenning van opties zal gelden dat de betreffende bestuurders zelf ook eigen kapitaal in de onderneming steken. “Daaruit spreekt vertrouwen in de toekomst van de onderneming.”
De aandeelhouders spreken zich eind volgend maand uit over de optieregeling tijdens de buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering. Dan zal ook vrijwel zeker Hans Huis in ’t Veld, voormalig bestuursvoorzitter van ingenieursbureau DHV, worden benoemd tot commissaris bij Ballast Nedam.

Reageer op dit artikel