nieuws

Deense railinfrastructuur in deplorabele staat

bouwbreed Premium

– Het Deense spoorwegennet bevindt zich in een deplorabele staat. Volgens berekeningen van de bouwwerkgeversfederatie Dansk Byggeri gaat het in de prijzen van nu ruim 2,5 miljard euro vergen om de railinfrastructuur op een aanvaardbaar peil te brengen. Het verkeersministerie heeft nog geen concrete cijfers genoemd, maar erkent wel dat er grote problemen zijn.

– Het Deense spoorwegennet bevindt zich in een deplorabele staat. Volgens berekeningen van de bouwwerkgeversfederatie Dansk Byggeri gaat het in de prijzen van nu ruim 2,5 miljard euro vergen om de railinfrastructuur op een aanvaardbaar peil te brengen. Het verkeersministerie heeft nog geen concrete cijfers genoemd, maar erkent wel dat er grote problemen zijn.
De onderhoudsachterstand resulteert in veelvuldige treinvertragingen en de noodzaak om op bepaalde trajecten de snelheid drastisch te beperken. Een groot deel van de trajecten is bovendien niet geëlektrificeerd. Plannen daarvoor zijn wel gemaakt, maar door uitstel nooit van de grond gekomen. Met het oog op de voorbereiding van maatregelen heeft bewindsman Flemming Hansen een parlementaire infrastructuurcommissie ad hoc ingesteld. Deze moet zich ook buigen over de onderhoudsachterstand van het rioleringstelsel, de openbare gebouwen en de gemeentewegen. Los van de spoorwegen zijn hier naar schatting van Dansk Byggeri investeringen in de orde van grootte van bij elkaar ruim 3,5 miljard euro noodzakelijk.
De federatie waarschuwt Hansen dat de commissie ad hoc niet als een zoethoudertje moet gaan fungeren, omdat de problemen door verder uitstel alleen maar nog grotere vormen zullen aannemen.

Reageer op dit artikel