nieuws

De zegeningen van globalisering

bouwbreed

Het kan verkeren, zei Bredero al eeuwen geleden. Anti-globalisten en ook vakbonden liepen de rillingen maar al te vaak over de rug bij het aanschouwen van de effecten van globalisering van de economie. Productie vertrekt naar goedkopelonenlanden, aanvankelijk in midden- en Oost-Europa en nu al naar landen als China en India. Dat kost werkgelegenheid en daardoor welvaart. Tot zover klopt de redenering volgens de klassieke theorie ë n. De wereld is echter verder gegaan sinds Marx, Engels en Kondratiev, met als ultieme uitkomst tot nu toe de globalisering.

Het kan verkeren, zei Bredero al eeuwen geleden. Anti-globalisten en ook vakbonden liepen de rillingen maar al te vaak over de rug bij het aanschouwen van de effecten van globalisering van de economie. Productie vertrekt naar goedkopelonenlanden, aanvankelijk in midden- en Oost-Europa en nu al naar landen als China en India. Dat kost werkgelegenheid en daardoor welvaart. Tot zover klopt de redenering volgens de klassieke theorie ë n. De wereld is echter verder gegaan sinds Marx, Engels en Kondratiev, met als ultieme uitkomst tot nu toe de globalisering.
Die werkt anders dan menigeen denkt twee kanten uit. Dat bleek deze week maar weer eens uit onderzoek van Loyens & Loeff. Die kwam met de conclusie dat Nederland, en trouwens ook Duitsland, in trek is bij Chinese investeerders. Volgens de onderzoekers zoeken Chinese bedrijven liever in Europa expansie dan in Azi ë of de Verenigde Staten. Gek genoeg willen de Chinezen niet naar Itali ë en Groot-Brittann ië , maar juist naar ons land. Zo heeft de overkomst van veel Chinese Indonesi ë rs in de jaren veertig nog een positieve uitwerking.
Ook de groei van de investeringen trekt snel aan. In heel 2005 investeerden Chinezen bijna 7 miljard dollar in het buitenland. In het eerste half jaar van dit jaar was dat al 6,7 miljard.
De globalisering brengt ons derhalve niet alleen verlies vanwege het vertrek van productie, maar ook winst door Chinese investeringen.
Diezelfde globalisering werkt ook gunstig uit voor een betere spreiding van de welvaart over de wereld. En waar welvaart is, is behoefte aan ruimte.
Zo gaat ’s werelds grootste projectontwikkelaar Emaar twee eilanden bij Karachi ontwikkelen. Kansen te over derhalve voor Boskalis en Van Oord.
Beleggers herkennen dat ook en beloonden Emaar met meer dan 2 euro koersstijging voor Boskalis.
In de Verenigde Staten intussen sloeg een rapport over de oorlog in Irak in als een bom. Die oorlog heeft geleid tot meer rekruten voor terroristen. In de rest van de wereld wist iedereen dat al. Deze gebeurtenis samen met elkaar tegensprekende macro-economische cijfers over orderontvangsten, consumentenvertrouwen en woningverkopen in de VS, deden het bij beleggers redelijk goed.
De bouwaandelen deden redelijk met deze lijn mee. In de eerste helft van de week daalden ze wat, in de tweede helft pakten ze het verlies bijna terug.
Relatief goed deed BAM het op donderdag en vrijdag. Op zich is dat logisch. Van alle bouwers is dit bedrijf het meest internationaal, waardoor het ook het meest profiteert van de zegeningen van globalisering.

Reageer op dit artikel