nieuws

Ciments Fran ç ais ziet winst scherp stijgen

bouwbreed

– Ciments Fran ç ais heeft zijn winst scherp zien stijgen. Dit is vooral te danken aan de hogere prijzen die het concern heeft weten te realiseren. De omzet steeg sterk als gevolg van de goede bouwproductie in de wereld.

– Ciments Fran ç ais heeft zijn winst scherp zien stijgen. Dit is vooral te danken aan de hogere prijzen die het concern heeft weten te realiseren. De omzet steeg sterk als gevolg van de goede bouwproductie in de wereld.
H et bedrijf heeft in het eerste halfjaar een omzet geboekt van 2,1 miljard euro, 28,8 procent meer dan in dezelfde periode in 2005. Het bedrijfsresultaat steeg met dik 50 procent naar 605 miljoen. Tegelijkertijd investeerde het bedrijf 315 miljoen, meer dan twee keer zoveel als in 2005. Het meeste geld ging naar overnames, een klein deel werd ge ï nvesteerd in nieuwe installaties.
Deze cijfers zijn enerzijds te danken aan de stijgende bouwproducties in de landen waar Ciments Fran ç ais actief is. Alleen in Thailand liep de bouw achter als gevolg van het gereedkomen van enkele grote projecten. Anderzijds heeft het te maken met de prijsstijgingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, die de stijging van de energieprijzen meer dan gecompenseerd hebben.
Het eerste half jaar heeft het bedrijf in alle drie sectoren een stijging van het volume gezien al was het eerste kwartaal beter dan het tweede kwartaal. Aan cement werd 7 procent meer verkocht in alle regio’s. Ook de verkoop van toeslagstoffen ging omhoog, het meeste in Spanje en Marokko. De groei in kant-en-klaar beton kwam voor rekening van de Europese Unie en Turkije.
Booming
Het concern ziet per land wel verschillen waar de groei vandaan komt. In Frankrijk bijvoorbeeld is de woningbouw de drijvende kracht, terwijl in Egypte infrastructuur voor de toeristensector booming is. Voor het hele jaar ziet Ciments Fran ç ais in enkele regio’s en voor enkele productgroepen tekenen van groeistagnatie. Voor de meeste regio’s blijft de groei echter wel goed. Dit geldt zowel voor ontwikkelde landen als voor ontwikkelingslanden.
Op korte termijn kan verdere stijging van de prijzen van energie en grondstoffen een bedreiging vormen. Dit geldt temeer omdat verdere prijsstijgingen lastiger worden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels