nieuws

‘Bouw en beroepsonderwijs gaan meer samenwerken’

bouwbreed

De bouwsector en het beroepsonderwijs gaan meer samenwerken. Hierdoor moet de instroom van jongeren verbeteren en het voortijdig afhaken van leerlingen worden beperkt.

Dat zei Han Hannink, werkgeversvoorzitter van Fundeon, kenniscentrum voor de sectoren bouw en infra, tijdens de jaarlijkse relatiedag. “Uitgangspunt is dat bedrijfstak en onderwijs niet meer ieder op hun eigen terrein blijven, maar intensief samenwerken”, aldus Hannink. Aantrekkelijker beroepsonderwijs en vernieuwing van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) moeten daarvan het gevolg zijn. Experimenten op dat gebied beginnen binnenkort.
Daarnaast gaat Fundeon zich ook inzetten voor een beter loopbaanbeleid in de bouw. Door bouwvakkers de mogelijkheid te geven om de vijf jaar advies te vragen over hun carrière moeten de doorstroommogelijkheden worden vergroot. Het overstappen van personeel naar andere sectoren wordt voorkomen, zo hoopt Fundeon. Inmiddels hebben 800 bouwvakkers zich aangemeld voor een advies binnen het Loopbaantraject Bouw & Infra, waarvoor sociale partners een nieuwe organisatie hebben ontwikkeld met 28 medewerkers. In 2008 moet dit initiatief volledig zijn opgegaan in Fundeon. “Werving, instroom, behoud en de doorstroom, en dat van vmbo tot en met hbo, alsmede de opleidingselementen van individuele loopbaanontwikkeling, zijn dan in handen van een moderne goed geëquipeerde, vakbekwame organisatie”, aldus Hannink.
Verder maakte Hannink bekend dat Fundeon zijn dienstverlening voortaan gaat richten op de vraag van klanten.

Reageer op dit artikel