nieuws

Arcomet concentreert zich volledig op Europa en Amerika

bouwbreed

De Belgische verhuurder van torenkranen en vouwkranen Arcomet investeert dit jaar en volgend jaar 50 miljoen euro in nieuwe vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Ierland en de Verenigde Staten. Directeur D. Theyskens wil zich volledig concentreren op West-Europa en Noord-Amerika.

“Wij hebben besloten ons uitsluitend te richten op landen waar al langere tijd – en dan denk ik aan tien jaar of meer – stabiliteit heerst”, aldus Theyskens. “We houden ons verre van instabiele regio’s in de wereld als het Midden-Oosten. We hebben onlangs onze vestiging in Polen gesloten en willen voorlopig niet meer Oost-Europa in. En over een groeimarkt als China gaan we eerst eens heel goed nadenken.”
Arcomet, met 1500 kranen een van de grote verhuurders in West-Europa, denkt dit jaar een omzet te halen van 130 miljoen euro. Dat is tien procent meer dan vorig jaar. “De groei”, zegt Theyskens, “is vooral in Duitsland enorm. Het land krabbelt na tien magere jaren duidelijk overeind.”
Het bedrijf, met de hoofdvestiging in Paal, heeft momenteel achttien vestigingen in negen landen. Theyskens wil voornamelijk groeien door complete vloten van klanten te kopen, zoals hij ook heeft gedaan met de Belgische tak van Heijmans. Arcomet (450 medewerkers, van wie 150 servicemonteurs) is voor zestig procent een familiebedrijf. Veertig procent van de aandelen is in handen van diverse investeringsmaatschappijen. Vader en moeder Theyskens startten in 1956 het bedrijf, dat in 1985 werd overgenomen door de tweeling Dirk en Luc. De laatste heeft het bedrijf vorig jaar verlaten en is nu voorzitter van de voetbalclub Lierse SK.
Behalve de Nederlandse vestiging in Den Bosch is Arcomet tevens eigenaar van MTC in Veghel, waar jaarlijks tien tot vijftien mobiele kranen worden gebouwd. Theyskens noemt dit ‘een interessante niche-business’.

Reageer op dit artikel