nieuws

AFM voorstander eigen toezicht vastgoed-cv’s

bouwbreed

– De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil geen wettelijk keurmerk voor zogenoemde vastgoed-cv’s. Liever geeft de waakhond plannen voor eigen toezicht van aanbieders van dergelijke beleggingsproducten een kans.

De AFM reageerde op uitspraken van het PvdA-kamerlid Van Heemskerk. Hij pleit voor een wettelijk keurmerk voor beleggingen in vastgoed-cv’s. Het was Van Heemskerk in het verkeerde keelgat geschoten dat er in de branche weinig animo is om mee te werken aan een vorm van eigen toezicht.
Woensdag ontvouwde de Vereniging Vastgoed Fondsen (VVF) plannen die ervoor moeten zorgen dat beleggers in vastgoed-cv’s beter op de hoogte zijn van onder meer de risico’s. Zo moeten de prospectussen duidelijker worden en werkt de VVF aan gedragsregels. Op die manier hoopt de vereniging tot een soort keurmerk te komen.
Terwijl er in Nederland 76 aanbieders zijn van dit soort beleggingsproducten hebben er zich nog maar elf aangemeld bij de VVF. Een ander initiatief van de branche, de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen (STV), telt slechts vijf leden. “Dat betekent dat zestig aanbieders zich nog niet hebben aangemeld. Dat is veel. Er is dus ruimte voor verbetering”, zei strategisch analist Michiel Denkers van de AFM. “Maar wij geven dit initiatief een kans om zich te bewijzen. Onze voorkeur gaat ernaar uit dat de markt zichzelf verbetert”, aldus Denkers.
Gerton Verboom, voorzitter van de VVF, weersprak dat aanbieders in hoge mate niet willen meewerken aan eigen toezicht. “De top 10 in deze markt, met zo’n 60 tot 70 procent van het volume in onroerend goed, heeft zich aangemeld”, rekende hij voor. Verboom zei wel dat hij hoopt op een hoger ledental voor zijn vereniging. In de markt voor vastgoed-cv’s gaat circa 10 miljard euro om..

Reageer op dit artikel