nieuws

Aantal ongelukken met materieel nooit goed geregistreerd

bouwbreed

Ongevallen met materieel moeten in een database worden bijgehouden. Op die manier kan lering worden getrokken uit het verleden. Aboma+Keboma vindt dat er te veel ongelukken in het niets verdwijnen.

Hans Nijkamp, hoofd technische dienst van de keuringsinstelling durft geen enkele schatting te maken van het aantal ongevallen met materieel dat jaarlijks gebeurt. “Zelfs niet bij benadering. Vaak komen we er later of via verschillende kanalen achter dat er weer een ongeluk heeft plaatsgevonden. Daar moet iets aan gebeuren”, beklemtoont hij.
De overheid moet daar volgens hem een taak in zien. Nijkamp reageert op een ongeval met een graafmachine in Alblasserdam twee weken geleden, waar hij nog niet van had gehoord. De machinist kwam om het leven toen hij met zijn Terex Atlas (Mobil Bagger 1505M) tegen een viaduct aan reed. De 41-jarige bestuurder schoot door de voorruit van de cabine het wegdek op. Vervolgens kwam de graafbak op hem terecht, waardoor hij bekneld raakte en overleed.
Nijkamp sluit uit dat het bij ongevallen als deze aan de techniek ligt. “Maar, elke machine heeft de potentie om gevaarlijk te zijn. Het is maar net hoe de machinist er mee omgaat.”
Ook opleidingsadviseur Ron van Gessel van de Soma bedrijfsopleidingen (leidt jaarlijks ongeveer honderd graafmachinisten op) ziet wel iets in een materieelongevallenregister. “Dat zou goed zijn, daarmee krijg je veel dingen boven water.” Niettemin heeft Van Gessel niet de indruk dat er veel materieelongevallen op jaarbasis plaatshebben. Ongevallen zoals in Alblasserdam komen volgens hem incidenteel voor. “Dit is de eerste keer in vijftien jaar dat ik zoiets hoor.”
Joy-riders onder de graafmachinisten wijst hij resoluut van de hand. “Zij zijn de ambassadeurs van het bedrijf. Je mag verwachten dat zij vak- en klanttechnisch met machines van 200.000 euro omgaan. Een werkgever zet daar niet zomaar een jandoedel op.”
Op pagina 3:
Arbeidsinspectie registreert alleen ernstige ongelukken.

Reageer op dit artikel