nieuws

Aanleg Noord-Zuidlijn valt opnieuw duurder uit

bouwbreed

De aanleg van de Noord-Zuidlijn valt weer duurder uit. De totale extra kosten bedragen 83 miljoen euro, zo heeft wethouder Tjeerd Herrema bekend gemaakt. Amsterdam wil door nieuwe afspraken met aannemers en adviseurs voorkomen dat de kosten nog verder oplopen.

De aanlegkosten van de nieuwe metrolijn bedragen inmiddels 1,8 miljard euro. Daarvan komt bijna 600 miljoen voor rekening van de gemeente. De jongste overschrijding wordt veroorzaakt door technische tegenvallers, gestegen advieskosten en vertraging bij de bouw van het busstation aan de achterzijde van het Centraal Station.
Wethouder Herrema is nu bezig voor de moeilijkste onderdelen definitieve contracten te regelen. Het gaat hem er vooral om dat de afspraken met aannemers en adviseurs duidelijker worden. “Bij het aanlegbesluit vier jaar geleden zijn voor de werkzaamheden onder het Centraal Station en voor de bouw van de ondergrondse stations bijzondere contracten afgesloten. Vanwege talloze technische innovaties konden bestekken en planning toen niet worden dichtgetimmerd. Het is nu tijd voor realisme. Ik wil daarom een reële planning met harde afspraken.”
Het projectbureau Noord-Zuidlijn zal met de betrokken aannemers bindende afspraken maken, waarbij de verdere risico’s bij hen komen te liggen. “Wij accepteren nu extra vertraging en extra kosten, onder de voorwaarde dat zij zich aan de nieuwe planning houden. Op overschrijding staat een boete”, aldus Herrema. Bovendien wil hij een einde maken aan de almaar oplopende advieskosten. Met adviseurs worden afspraken gemaakt over een ‘fixed price’ tot het einde van het project.”

Procedure

Een garantie dat de rekening niet nog verder groeit, durft Herrema niet te geven. Er loopt nog een juridische procedure tegen de Rijksoverheid over de hoogte van de prijscompensatie. Mocht de gemeente die zaak verliezen, dan dreigt een extra rekening van 140 miljoen. Ook zal de nieuwe metrolijn later in gebruik worden genomen. Start exploitatie is voorzien in het voorjaar van 2013.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels