nieuws

Zuidelijke ringweg Groningen moet ondergronds

bouwbreed

GRONINGEN – Om een dreigend verkeersinfarct rond de stad Groningen te voorkomen, moet de zuidelijke ringweg ondergronds.

Dat vindt het Werkatelier Zuidelijke Ringweg, waarin diverse ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn verenigd.

Ook de politiek staat niet onwelwillend tegenover het graven van een tunnel.

Eerder deze maand bleek uit een analyse dat, als er geen maatregelen worden getroffen, het autoverkeer rond Groningen ver voor 2020 is dichtgeslibd.

De zuidelijke ringweg moet sowieso op de schop, waarbij de gemeente de oplossing in principe zoekt in de aanleg van parallelwegen en fly-overs. Volgens het Werkatelier, waarin onder andere VNO-NCW Noord, Bouwend Nederland regio Noord, Ballast Nedam, BAM, Arriva, DHV en de Groninger Cityclub zitting hebben, komt er door een ondergrondse ringweg meer ruimte voor wonen en werken. Steden als Utrecht, Amsterdam en Maastricht hebben al een ringweg gedeeltelijk onder de grond.

Volgens schatting kost de aanleg van een ondergrondse zuidelijke ringweg in Groningen 800 miljoen euro. Om de gehele verkeersproblematiek rond de stad aan te pakken is 1,4 miljard euro nodig. In oktober praat de regio met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat.

Reageer op dit artikel